12 Nisan 2007 Perşembe

Kucuk yaranin buyuk izdirabi


Aft, yanagimizin veya dudagimizin icinde, bazen de agiz tabani ve dil altinda ortaya cikan ve yaklasik bir hafta on gun boyunca canimizi acitip yemek yemeyi izdirap haline getiren minik ulserler seklindeki yaralardir Cikacagi bolgede bir iki gun oncesinde kasinti ve kizariklik seklinde kendini gosterir, daha sonra ortasi beyaz etrafinda kirmizi bir haresi olan, hafif cukur, 2-3 mm capina bir yara haline gelir. Bu yaralarin 1 hafta -15 gun kadar devam ettiginin altini cizen agiz ve dis sagligi uzmani Mehmet Coskun, `Aftlar kesinlikle agiz icerisinde olusurlar ve bulasici degildirler` aciklamasini yapiyor.

Coskun, aft olusumunda bir cok faktorun etkili oldugunu belirtti.

STRES

Gunumuzde migren, yuksek tansiyon ve gastrit gibi bircok hastaligin nedenleri arasinda kabul edilen stres aft olusmasinin en onemli nedenlerinden birisidir.

YIYECEKLER

Turuncgiller, sirke, tursu, patates cipsi, tuzlu ve baharatli cerezler gibi agiz mukozasini tahris edebilen yiyecekler aft olusumunu hizlandirir.

TRAVMA

Yanak dil dudak isirm ve kotu yapilmis dolgular aft icin uygun zeminin olusturur.

DIS MACUNU

Dis macunlarinin temizleme ozelligini artirmak icin kopuk yapici olarak yapilarina katilan `sodyum lauryl sulhate` bu ozelligi ile aft olusumu uzerine direkt etkilidir.

SISTEMIK HASTALIKLAR

Bircok malign ve otoummin hastaliklarla birlikte de tekrarlayici aftlar gorulebilmektedir.

DIGER NEDENLER

B12 vitamini ve demir noksanligi, sigara gibi aliskanliklar aft olusumuna katkida bulunur.

Tuzlu suyla gargara...

Tedavisi mumkun olmayan aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-15 gun sonra kendiliginden iyilesmektedir. Yapilacak islemler sadece agriyi azaltir. Son donemlerde dis hekimliginde teknolojik gelismeler de aft tedavisinde alternatifler olusturmustur. Aftin cikma asamasinda 2 seans uygulanan laser aftin kisa surede iyilesmesi saglanabilmektedir.

Aft sorunu ile karsi karsiya olanlarin asagida siralanan islemlerden birini ya da birkacini uyguladiklarinda daha rahat bir periyot gecirmeleri mumkundur:

Sicak ve tahris edici gidalardan kacinin.

Oksijenli suya batirilan pamuk ya da gazli bez ile aft bolgesi temizlenebilir.

Su ile karbonat karisimindan hazirlanan ince yapili bir krem aft uzerine surulebilir.

Yarim bardak suya yarim kasik tuz ilavesi ile elde edilen solusyonla gunde uc kez gargara yapilabilir,

n Yemeklerden once aft bolgesine agiz icin hazirlanmis anestezik kremler uygulanabilir.

Kucuk bIr not:
Agizda bir cok hastaligin belirtisi olarak degisik tipte yaralar gorunse de, aftlar saglikli insanlarda da gorulur. Sadece cok sik tekrarlayan veya 1 cm yakin buyukluge ulasip bogazda sislere neden olan major tipteki aftlar sistemik bir hastaligin habercisi olabilir. Bu durumda bir doktora gorunmekte fayda var.

Hiç yorum yok: