12 Nisan 2007 Perşembe

Gozumuzle ilgili dogrular ve yanlislar!

Goz sagligiyla iligili neleri dogru biliyoruz?Aslinda dogru bildiklerimizin cogu yanlis,yanlis bildiklerimiz ise bazen ilactan daha etkili...

Goze cayla pansuman yapmak dogru mu?

DOGRU
Dogru, ben cayla pansumani hep tavsiye ederim. Demlendikten sonra uzun sure beklemis cayin icinde antiseptik maddeler olusur. Bunlar neredeyse bir antibiyotik gorevi gorur. O yuzden goz arpacigi, kirpik dibi iltihabi ve goz nezlesine cayla pansuman cok iyi gelir. Aksam demlenmis cayi bekletip, sabah pansuman yapmak en dogrusu.

Ya goz altlarinda olusan morluklar, onlardan kurtulmak icin hemoroid kremleri ise yarar mi?

YANLIS
Bagimli olursunuz. Hemoroid kremlerinin damar buzucu etkisi vardir. Tipki goz damlasi gibi. Gozunuz kizarir, damlayi damlatirsiniz ve gozunuz bembeyaz olur. Yalniz bu kremleri kullanmaya baslarsaniz, devamli surmeniz gerekir. Cunku siz damari buzdukce damar acilacaktir. Yani hemeroid kremine bagimli kalabilirsiniz. Buz kompresi de goz alti morluklarini giderir.

Cok okumak, cok calismak gozu bozar.

YANLIS
Gozun temel islevi gormektir. Dolayisiyla, goz asli gorevini yaparken zarar gormez. Yeter ki; bu sirasinda ultraviyole isik, lazer isigi, demir kaynagi gibi guclu isiklara maruz kalmasin.

Acik renk gozler, isiga cok hassastir.
DOGRU

Acik renk gozler koyu renk gozlere oranla daha az pigment icerdiginden, isiga karsi daha hassastir.

Uzun sure bilgisayar karsisinda calismak gozu bozar.
YANLIS
Bilgisayardan yayilan isinlarin goze zarari yoktur. Gozunde kirma kusuru olan kisilerde; kizariklik, ense ve bas agrisina neden olabilen bilgisayar saglikli goze negatif etki etmez.

A vitamini gozu kuvvetlendirir. Bol havuc yemek gormeyi keskinlestirir.
YANLIS


Sadece yaslilarda makula dejenerasyonunun onlenmesinde A,C, E vitaminleri ile cinko ve bakir minerallerinin faydali oldugu kanitlanmistir.

Havuc goz icin cok iyidir
YANLIS


Oyle olsaydi ben her gun havuc yerdim... Kayisi yiyin cok iyi gelir, havuc yiyin daha iyi gorursunuz gibi bir sey bugune kadar bilimsel olarak kanitlanmamistir. Tek yonlu gida almadiginiz surece vucudun ihtiyaci olan tum vitaminleri yediklerinizden zaten alirsiniz.

Gozu bozuk kisilerin cocuklarinin gozlerinin bozuk olma riski yuksektir.
DOGRU

Miyop, hipermetrop, astigmat, presbiyopi ve goz tansiyonunda genetik faktorun cok onemli oldugu kanitlanmistir.

Televizyonu yakindan izlemek gozu bozar.
YANLIS


TV'yi yakindan izleme gereksinimi olan kisilerin gozunde zaten kirma kusuru vardir. Ozellikle cocuklarda, bu durum goz bozuklugunun onemli bir isaretidir.

Gozde isik cakmalari ve leke goz bozuklugunun belirtisidir.
DOGRU

Mutlaka ciddiye alinmali ve bir uzmana basvurulmali.

Isli cam gunese veya gunes tutulmalarina karsi gozleri korur.
YANLIS


Bu tip materyaller goz bebegini buyuttugunden, goze zararli isinlarin daha fazla girmesine neden olur. Gunese veya gunes tutulmasina ultroviyole isinlari ve belli dalga boyunu absorbe eden camlarla bakilmasi gerekir.

Atari oyunlari gozu bozar.
YANLIS


Gorme pasif bir eylemdir. Gozunde kirma kusuru olanlarda bas ve boyun agrilarina neden olabilen atari tipi oyunlarin saglikli goz uzerinde olumsuz etkisi yoktur. Hatta, goz tembelliginin tedavisinde olumlu etkileri olur.

Cok aglamak goz yaslarini kurutur.
YANLIS


Goz yasi goz cevresindeki cesitli dokularda surekli uretilir. Aglamakla kurumaz.

Hiç yorum yok: