12 Nisan 2007 Perşembe

Stres insani boyle mahvediyor

Stres insani boyle mahvediyor
Cagin hastaligi stres, her turlu hastaliga zemin hazirliyor. Bilim adamlari stres altindaki vucutta neler yasandigini acikladi. Iste sinir sisteminden ureme sistemine uzanan liste:

1-Sinir sistemi: Vucut, bir anda butun enerji kaynaklarini bu dis tehditle mucadele etmeye yonlendirir. “Savas ya da kac” tepkisi olarak adlandirilan bu durumda sempatik sinir sistemi, bobrekustu bezlerine “Adrenalin ve kortizol salgila” talimati verir. Bu hormonlar kalp atislarini hizlandirirken, tansiyon ve kandaki seker orani da yukseltir. Tehdit gecince ise vucut dengesi tekrar saglanir.

2-Kas ve iskelet sistemi: Kaslar gerilip katilasir. Bu durumun uzun surmesi bas agrisina zemin hazirlayabilecegi gibi kas ve iskelet sisteminde cesitli rahatsizliklara yol acabilir.

3-Solunum sistemi: Stresli durumlarda daha sik araliklarla ve daha zor nefes alinir. Bu da kimi insanlarda panik ataklari tetikleyebilir.

4-Kalp-damar sistemi: Trafik sikistiginda yasanan turden gecici (akut) stres, kalp atislarini hizlandirir ve kalp kaslarinin buzulmesine yol acar. Daha buyuk kaslara kan tasiyan damarlardaki kan seyrelir ve vucudun bu bolgelerine daha fazla kan pompalanmasina neden olur. Sik tekrarlanan akut stres, kalp damarlarinda iltihaplanmalara ve dolayisiyla kalp krizlerine neden olabilir.

5-Endokrin (ic salgi) sistemi: Beynin gonderdigi sinyaller dogrultusunda bobrekustu bezleri “kortizol” ve “epenifrin” salgilar. Her ikisi de “stres hormonu” olarak tanimlanmaktadir. Bu iki hormon salgilandiginda, karaciger de glikoz salgisini artirir. Aslinda bu, vucudun savunma yontemidir ve stresli durumlarda “savas ya da kac” stratejisini uygulamak icin gereken enerjiyi saglar.

6-Mide - bagirsak sistemi: Her zamankinden daha az ya da daha cok yenir. Daha fazla yemeniz, alkol ya da sigara tuketimini artirmaniz durumunda reflu ya da kalp yanmasi gibi hastaliklar ortaya cikabilir. Stres ayrica, yemekteki besleyici maddelerin normal emilim seklini ya da besinin vucuttaki dolasim hizini degistirerek sindirim sisteminizi de vurabilir. Bunun sonucunda kabizlik ya da ishal ortaya cikar.

7-Ureme sistemi: Kronik stres, sperm ve testosteron duzeyini azaltabilir, iktidarsizlik yaratabilir. Kadinlarda adet duzeni bozulur, kimi zaman tamamen kesilir ya da sancili adetler baslar. Stres cinsel istegi de azaltabilir

Hiç yorum yok: