12 Nisan 2007 Perşembe

Kalp krizi ve felc hakkinda bilmedikleriniz!

KALP KRIZI NEDIR?

Eger belirtiler 10 dakikadan fazla suruyorsa her hangi bir durumda kalp krizinden suphelenilmelidir. Kalp krizi kalp kasina giden hastalikli coronary arterde kanin pihtilasmasi sebebiyle olusur.

KALP KRIZININ BELIRTILERI

Sayiklama ile birlikte goguste olan rahatsizlik
Gogusun ortasinda bir iki dakikadan fazla suren rahatsizlik veren bir basinc, sikisma, doluluk veya aci varsa
Omuzlara, boyna veya kollara yayilabilen bir aci
Bulanti, terleme, ve/veya kisa kisa nefes
Solgunlasmak veya derinin morarmasi
Eger belirtiler ortaya cikarsa: Hasta fiziksel olarak yaptigi herhangi bir hareketi birakmalidir. Vucudun ust bolumunu hafifce kaldirarak oturmali veya uzanmalidir.

Eger belirtiler bir kac dakikadan fazla devam eder veya kotulesirse ACIL AMBULANS SERVISI (112) veya diger yerel acil numaralari derhal arayin. Yukarida gosterilen belirtilerin hepsi her kalp krizinde olmaz. Eger yukaridaki belirtilerden bazilari olusursa, derhal hizli bir sekilde yardim cagirin. Bu belirtiler kalp krizinin sinyalleridir, ve ne kadar fazla beklerseniz o kadar cok kalp zarar gorur. Kalp krizinden kurtulmanin yolu belirtilerin hizla gorulmesi ve hizli bir sekilde ACIL AMBULANS SERVISI (112)’den yardim istenmesidir. Eger nabiz ve nefes alma durursa, ACIL AMBULANS SERVISI (112) gelip hastaya tam bir tibbi yardim saglayana kadar CPR uygulamasina baslayarak hayati organlari korumalisiniz. Unutmayin ki, hastalar genellikle belirtileri red ederler.

Kalp krizinden ve felcten korunmaliyiz. Bazi risk faktorleri genetiktir ve bazilari da yasam tarzinizla ilgilidir. Genetik olan risk faktorleri yasam tarzinizdan dolayi olan risk faktorleri ile birlesmesiyle, kisinin kalp krizi ve/veya felc gecirme sansi bir hayli yukselir.

FELC (Beyin Nedenli)

Felc kan damarlarinin tikanmasi veya kopmasi neticesinde olusur.Arterlerdeki kan pihtilasmasi ile olusur. Felc durumu yapay solunum,gogus kompresi(basinci) veya her ikisini birlikte yapmayi gerektirebilir.Felc genellikle yasin ilerlemesiyle ortaya ciksa da, her yastan kisilerde de olabilir. Felc belirtilerini onceden belirlemek cok onemlidir, boylece tam bir tibbi yardim aninda verilebilir.

FELC ISARETLERI VE BELIRTILERI

Siddetli bas agrisi
Yuzde, kolda veya bacakta ani hissizlesme veya zayiflama
Aciklanamayan bas donmesi veya dengesizlik
Konusamama, bozuk veya kelimeleri birbirine karistirarak konusma
Genellikle bir gozde kararma veya gorus kaybi
Suur kaybi
DEGISTIRILEMEZ RISK FAKTORLERI

Yas
Erkekler yuksek risk altindadir.
Irk....zenciler beyazlardan daha fazla felc riski altindadir.
KONTROL EDEBILECEGINIZ VE DEGISTIREBILECEGINIZ RISK FAKTORLERI

Kan basinci
Sigara icmek
Obesitiy (sismanlik)
Yuksek kan kolesterolu
Diabetik (seker hastaligi)
Kalp hastaligi
Bu isaret ve belirtiler sadece kisa bir sure devam edebilir. Boyle bir durumda, bu belirtiler Transient Ischemic Krizi'nin (TIA) belirtileri olabilir. TIA'nin felc gibi belirtileri vardir, fakat kisa bir surede kaybolabilir. TIA'lar ilerde olacak felc icin uyari isaretidir. Eger yukarida belirtilen isaretlerden herhangi biri mevcutsa derhal bir doktora gozukulmelidir.

Hiç yorum yok: