12 Nisan 2007 Perşembe

Kis oksurugu bronsitin belirtisi olabilir

Karadeniz Teknik Universitesi Tip Fakultesi Gogus Hastaliklari ve Tuberkuloz Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Tevfik Ozlu, kis mevsiminde ortaya cikan oksurugun, kronik bronsit hastaliginin bulgusu olabilecegini soyledi.

Ozlu, yaptigi aciklamada, kronik bronsitli hastalarda, ozellikle kis aylarinda ortaya cikan, 3-4 ay suren, her yil tekrarlayan oksurukler oldugunu belirterek, ''Bu hastalar, ozellikle kis mevsiminde, ayin cogu gunlerinde ve gunun degisik zamanlarinda ara ara oksurdukleri gibi, bazi geceler uykudan uyandiran oksurukten yakinirlar'' dedi. Kis mevsiminde ortaya cikan oksurugun, kronik bronsit hastaliginin bulgusu olabilecegine isaret eden Ozlu, ''Kronik bronsitte, oksuruk balgamla birliktedir. Kronik bronsitli hastalarin bazisinda nefes darligi ve hiriltili solunum varsa da bazilarinda oksuruk ve balgam disinda bir yakinma olmayabilir'' diye konustu. Kronik bronsitin, genellikle sigaraya bagli olarak gelisen bir hastalik olduguna dikkati ceken Ozlu, ''Zamaninda teshis edilip tedavi edilmez ve ozellikle hasta sigara icmeye devam ederse ilerleyicidir. Yasla birlikte solunum yetmezligine yol acip hastayi kisitlayabilir'' dedi.

''UC HAFTADAN UZUN SUREN OKSURUK ARASTIRILMALI''
Prof. Dr. Ozlu, uc haftadan daha uzun suren ve tekrarlayan oksuruk yakinmasinin onemsenmesi ve mutlaka sebebinin arastirilmasi gerektigini vurgulayarak, uzun suren ve sik sik tekrarlayan oksurugu olan hastalarin, ilgili bir uzman hekime basvurmalari gerektigini soyledi. Kronik oksurugun altinda astim, reflu, sinuzit, KOAH ve kanser gibi hastaliklarin yatabilecegini ifade eden Ozlu, ''Eger oksuruk ciddiye alinip gereken muayene ve tetkikler yapilmazsa, bu hastaliklarin teshisinde gecikilmis olur. Bu nedenle, 3-4 haftadir devam eden oksuruk, rastgele oksuruk suruplari veya haplariyla tedavi etmeye kalkisilmamalidir. Dogru olan oksurugu degil, oksuruge neden olan hastaligi tedavi etmektir'' diye konustu.

Hiç yorum yok: