GASTROOZEFAGEAL REFLU
Mide iceriginin (asidinin) patolojik sekilde mideden ozefagusa (yemek borusuna) dogru geri kacisi gastroozefageal reflu dur. Hastalar gogus kafesinin arkasinda yanma (heartburn) sikayeti ile basvurabilirler. Bazen yemek borusunun arkasindaki yanmanin yani sira agza gidalarin ve aci suyun gelmesidir. Ozefageal reflu siklikla yemeklerden sonra olur.
Gastroozefageal reflu hastaligi tum dunyada oldugu gibi ulkemizde de siktir. Ulkemizde yapilan bir calismada toplumun %20 sinde gastroozefageal reflu hastaligi bulunmustur.
NEDENLERI NELERDIR?
Gastroozefageal reflu hastaliginin semptomlarinin (bulgularinin) kokeninde yemek borusunun uzun bir sure, fazla miktarda mide asidik icerigi ile temasi yatmaktadir.
Mide asidik iceriginin yemek borusu ile uzun sureli temasi yemek borusunda hasara yol acar ve bu da yanma hissine sebep olur. Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki alt ozefagus sfinkteri dedigimiz kastan olusmus kapak benzeri bir yapi vardir. Bu yapi asidin yemek borusuna geri kacmasini onleyerek midenin icinde kalmasini saglar. Reflu hastaliginda ise bu sfinkter sik araliklar ile gevser ve mide asidik icerigi yemek borusuna geri kacar.
KOPMLIKASYONLARI NELERDIR?
Eger reflu tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlarla seyredebilir. Ornegin yemek borusunda darlik, kanama ve mukozada prekanseroz(kanser oncesi ) bir takim degisikliklere (barrett ozefagusu) neden olabilir. Sizi ve doktorunuzu uyarmasi gereken semptomlar sunlardir;
1- Yutma guclugu (disfaji)
2- Kanama
3- Bogulma hissi, oksuruk, ses kisikligi
4- Kilo kaybi
Bircok hastadan asidin yukari gelmesi, yasam tarzi degisiklikleri ve ilaclarla kontrol edilebilir.
YASAM TARZI DEGISIKLIKLERI NELERDIR?
1- Sigara birakilmalidir. Tutun asidi dengeleyen koruyucu mekanizmalara zarar verir.Asit uretimini uyararak ve yemek borusu ile mide arasindaki kaslarin gevsemesine de yol acarak asit reflusune yol acar.
2- Gazli ve asitli iceceklerden uzak durulmalidir.
3- Alkol, cikolata,kafein, kahve, cay, yagli, baharatli yiyecekler ve domates gibi asidi arttiran yiyeceklerden kacinilmalidir.Kilo verilmesi onerilir.Yatmadan en az 3 saat once yemek sona erdirilmelidir.Yatagin bas ucunun kaldirilmasi gece boyunca asit reflusunu onleyecektir.Siki kemer ve giysilerden kacinilmalidir.
ILACLARLA TEDAVI
Gastroozefageal reflu hastaliginin organik bir sebebi vardir. Genelde sadece yasam tarzi degisikligi ile onlenemez gastroozefageal reflu hastaliginda medikal tedavi cok onemli bir yer tutar. Medikal tedavide yer alan anti asit grubu ilaclar yemek borusunu koruyarak ve mide asiditesini bastirarak tedaviye yardimci olurlar. Doktorunuzun onerisi ile alinir. Mide asidini bastiran H2 blokerleri ve proton pompa inhibitorleri denilen ilaclar da doktorunuzun ongorecegi dozlarda kullanilmalidir.
Medikal tedavi ile hastalarin cogunda gastroozefageal reflu hastaliginin bulgulari onlenebilir. Bu ilaclarin yani sira asidin yemek borusundan mideye asagi dogru gecisini kolaylastiran Prokinetik ilaclar da tedavide yer alirlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder