12 Nisan 2007 Perşembe

Losemi orta yasi da tehdit ediyor



Turk Hematoloji Dernegi Baskani Prof. Dr. Muhit Ozcan, kemik iliginin kotu huylu bir hastaligi olan Kronik Myeloid Losemi'nin 40 yas ustunde daha sik goruldugunu soyledi.

Prof. Dr. Ozcan, Kronik Myeloid Losemi'nin (KML) 100 yili askin bir suredir bilinmesine ragmen hastalara son ceyrek yuzyilda sifa saglandigini belirtti.

Hastaligi ''dort kardesli bir ailenin en saldirgan kardesi'' olarak tanimlayan Ozcan, ''Kemik iliginin kotu huylu bir hastaligi olan Kronik Myeloid Losemi 40 yas ustunde daha sik goruluyor. 20 ve 30'lu yaslarda ise risk artmaya basliyor'' dedi.

Ozcan, ''Bu hastalik ya rutin bir kontrol sirasinda yapilan kan testi ya dalak buyumesi ya da halsizlik, titreme, ates ve kendini iyi hissetmeme gibi nedenlerle kisinin doktora basvurmasi sonucu ortaya cikiyor. Yani daha cok tesaduf sonucu tani konuluyor'' dedi.

Su ana kadar hastaligin 'sigara ve kanser' benzeri bir baglantisinin gosterilemedigini belirten Ozcan, ''O nedenle yilda bir kez yapilacak kan testi bu hastaligin tanisi icin onemli'' diye konustu.

Turkiye'de yilda yaklasik bin yeni hastanin ortaya ciktigini tahmin eden Ozcan, ''Tanidan sonra tedavisiz ortalama yasam suresi 2.5 yildir. Bu hastalikta sifayi saglayan kok hucre naklidir. Ancak bunun yani sira ilac tedavisi de uygulaniyor. Ilac tedavisi ile 10-15 yilini dolduran hastalarimiz var'' dedi.



Hiç yorum yok: