14 Nisan 2007 Cumartesi

PratIk Ve OnemlI BIlgIler....

EsyaLar

Kapilariniz veya cekmeceleriniz bir muddet sonra itsenizde ceksenizde kapanmalari zorlasir: Kapinizin,cekmecenizin surten kismina vazelin surun.

Bas agrisi icin: Kahve cekirdegine limon suyu sikin yavas yavas yiyin.(Birkac tane)

Mantar kapakli siseleri yatik vaziyette saklamalisiniz.

Sarap siselerinin mantarini tekrar siseye gecirmek icin: Mantari kaynar suyun icine atin.

ickilere guzel tat ve goruntu vermek icin: Buzu dondururken buz kabinin icine kiraz, nane yapragi, yesil zeytin vs. koyup dondurun.

Buz dondururken: Suyu kaynatin, soguyunca buz kaliplarina koyup dondurun. Buzlar daha canli kristal gibi gorunur.Kaynamis suda oksijen azalir. Buda buzun mat gorunmemesini saglar.

Dislerinizi dogal temizleyin: Cilegi ezin dis fircanizin uzerine koyun dis etlerinize kompres yapin. Sonra dislerinizi fircalayin.

Kucuk yaniklar icin:Temiz bir sungeri hafifce islatin buzdolabinizin derin dondurucu bolumune koyun.Yanmis yerin uzerine hafif hafif kompres yapin.

Agiz kokusu icin: Kahve cekirdegi cigneyin.

Ari, sivri sinek sokmalarina karsi: Kesme sekeri hafif islatin sokulan kismin uzerine hafifce bastirin zehiri alir ve kasinmayi sismeyi onler.

Fermuarlar sikisirsa: Kursun kalemle fermuar dislerinin uzerini karalayin.

Gozluk camlari: Gliserin ile silerseniz bugulanmadigini goreceksiniz.

Ayakkabilariniz ayaginizi sikiyorsa:Bir bardak saf alkolu ayakkabinizin icine dokun.Iyice derisine yedirin ve giyin.Derisi ayaginiza gore acilacaktir.

Cam sil ile deri ayakkabilarinizi silmeyi hic denedinizmi

Cicekleriniz icin: Hasladiginiz yumurtanin suyunu saksiya dokun.

Gulleriniz boyunlarini bukerse: Ilk once sicak suya sonra soguk suya batirin.

Saksi cicekleriniz icin : Sigara kullerini saksiniza koyarsaniz yapraklardaki kurt bocek vs. yokedersiniz.

Kapilarinizi vs. cila yaparken :Cila olmamasini istediginiz yerlere vazelin surun buralara cila tasarsa bile kuruyunca cok kolay cikarabilirsiniz.

Aku Baslari oksitlenirse : Cola surerseniz oksitlenmeyi onlersiniz

iskambil kagitlarini : Kolonya ile silip yumusak bir bezle kurulayin.

Fareleri kacirmak icin : Nane yagini bir karton parcasinin uzerine surun farelerin geldigi yere koyun.

Boya fircalari sertlesmis ise : Kaynamis sirkeli suda bekletin yumusadigini goreceksiniz.

Elinize uhu yapistirici bulasirsa : Asetonla silin

Mangal izgaranizi temizlemek zordur : Ilikken cam sille temizleyin veya ilikken nemli gazete kagidina sarin birmuddet sonra sertlesmis artiklarin yumusadigini goreceksiniz.

Boya kokusunu gidermek icin : Iki buyuk bas sogani soyup ikiye bolun suyun icine atin bunuda kokulu odaya koyun.

Cam kiriklarini : Temizlersiniz fakat kiymiklari goremessiniz bunuda temizlemek icin islak pamuk imdadiniza yetisir.

Agzi dar sise kavanoz temizlemek icin : Biraz deterjan biraz su bir kasik pirinc calkalayin

Balikli tava kokusu : Tavayi limonla bir guzel ovalayin ve yikayin.

Kesik Limonu nasil saklarsiniz : Kucuk bir tabaga toz seker serpin, kesik tarafi sekerin uzerine gelecek sekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanir.

Ampulun uzerine biraz parfumunuzden sikiniz yakildiginda mis gibi kokar odaniz.

Patates haslarken : Haslama suyunun icine bir kasik margarin koyun patateslerin vitaminlerini kaybetmemis olursunuz.patatesler daha cabuk piserler ayni zamanda.

GiDaLaR

Karideslerin haslanirken cikarttigi pis kokulardan kurtulmak icin: Karideslerin bas kisimlarini haslamadan once koparip atin ve bir dilim limon ile kaynatin.

Soyulmus patateslerinkararmadan saklanabilmesi icin: Saklanacak kabin icine su, bir tutam tuz koyun. Buzdolabinda saklayin gerektigi zaman suyla yikayip kullanin.

Pastalarin daha gevrek olmasi icin:(tatli,tuzlu farketmez): Hamurun icine bir cay kasigi tuz atin.

Dereotonu saklamak icin:Temiz bir havluya kaplayacak sekilde sarin,bu sekilde naylon torbaya koyup buzdolabina saklamayabirakabilirsiniz.

Tazeligi gitmis porsumus yesillikleri canlandirmak icin: Iki kasik limon suyu karistirilmis buzlu su dolu kabin icine koyun 1saat buz dolabinda bekletin.

Yesil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pisirdiginizde sebzelerin bu yesil rengi daha az kaybetmeleri icin, once bol buzlu suda bekleterek, klorofilin sabitlesmesini saglayin.

Soganlari kizartmadan uzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

Borek uzerinin kizarmasi icin uzerine yumurta surulur, evde yumurta kalmamissa, biraz yogurdu bir yemek kasigi yagla karistirip surun, guzel bir renk oldugunu goreceksiniz.

Domatesin kabuklarini kolay soymak icin: bicagin sirtiyla domateslerin kabuklarini soyacaginiz yonun tersine surtun ve daha sonra soyun ya da domatesleri kaynar suda 1 dakika bekletin.

Patlicanlarin acisini almak icin: patlicanlari soyduktan sonra tuzlu suda bir muddet bekletin. Sari su ciktiktan sonra, patlicanlari sikarak sudan alin.

Yesil salata ve marulun yapraklarini yikadiktan sonra bicakla keserek dogramak yerine, elinizle koparin. Boylece vitamin kaybini onlemis olursunuz.

Recel yapacaginiz meyvalari iyice yikayip kurulamalisiniz. Karistirirken mutlaka tahta kasik kullanmalisiniz. Sekerlenmeyi onlemek icin limon tozu yerine, limon suyu kullanin. Kavanozlara koydugunuzda iyice sogumadan ve uzerindeki hava kabarciklarini kagit havlu ile almadan kavonozun agzini kapatmayin. Recellerinizi serin ve karanlik yerde saklayin.

Cikolata sosu hazirlarken icine koyacaginiz bir tutam tuz, cikolata sosunun kokusunu daha da belirgin kilar. Cikolata sosun icine biraz kahve eklediginizde, tadinin cok degisik oldugunu goreceksiniz.

Kati haslanan yumurtalari kolayca soymak icin, kaynar sudan cikardiktan sonra hemen soguk suya tutun ve bir sure soguk suda bekletin. Su kabugun gozeneklerinden girerek soymayi kolaylastirir.

Mantar sote pisirirken, tencerenin kapagini acik birakirsaniz, hem mantarlarin su koyuvermesini hem de kararmasini onlersiniz.

Pisirip sakladiginiz yumurtalari , cig yumurtalarla ayni yere koyuyorsaniz, bunlari ayirmanin en kolay yolu cig yumurtalar dondurdugunuzde kolaylikla donmezken, pismis yumurtalar kendi ekseni etrafinda rahatlikla donerler.

Tavuk eti cabuk bozulan gidalardandir. Son kullanici olan musteriye ulasincaya kadar hijyenik ortamlarda saklanmasi bir zorunluluktur. Denetim altinda kesildikten sonra bakteri uretimine yol acmamasi icin +40 C de saklanmalidir. Tavuk eti musteri tarafindan satin alindiktan sonra buzdolabinda en fazla 1 gun bekletilip tuketilmelidir. Derhal tuketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarilarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu sekilde dondurulmus etler'de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrica, tavuk eti tahta et tahtasi uzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farkli olarak mikro organizmalara karsi daha dayaniksiz olan tavuk etinin mermer veya plastik uzerinde kesilmesi gerekir.

Yogurttan daha fazla yararlanmak icin suyunun atilmamasi gerekir. Yogurdun tum vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadir. Ayrica, bu su yemeklere eksi bir tat kazandirmak istenildiginde de kullanilabilir.

Satin alinip buzdolabinda saklanan yesil sebzeler bir sure sonra canliliklarinin yitirirler. Tekrar canli hale getirmek icin ise, yikanip 10*15 dk. kadar 2 litrelik suya katilmis 1 yemek kasigi limon suyunda bekletilmesi yeterli olacaktir.

Ekmeginiz durup dururken dolabinda kufleniyorsa, ekmek kutusunu 15 gunde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

Evinizde mayonez yaparken: Zeytinyag yerine susam yagi kullanin. Mayoneziniz daha uzun zaman bozulnadigini goraceksiniz.

Yesil salatalik malzemelerinizi elinizle koparirsaniz vitaminlerini oldurmezsiniz.

Balik corbasi yaparken: Suyunun daha lezzetli olmasi icin baliklari en*az 45*60 dakika kaynatin.Bas ve kuyruk kisimlarinin en lezzetli yerleri oldugunu unutmayin.

Karnabahar pisirirken eve yayilan kokudan kurtulmak icin: pisirme suyuna bir parca tuz ve iki kasik sirke ilave edip, suyun uzerinde kopuk olusumunu bekledikten sonra, icine sebzeleri atmayi deneyin. Evi saran kotu kokudan eser kalmadigini goreceksiniz.

Mutfaginiza sinmis kizartma kokusunu yok etmek icin: izgaranin uzerine defne yapragi, ada cayi yapragi ve kekik yapragi koyun.

Yemeginizin icine sarap yerine koyabileceginiz karisim: 1/3 uzum sirkesi, 2/3 su, 1 kup seker; bunlari iyice karistirin ve yemeginizde kullanin. Sonuc mukemmel olacak.

Sosislerin patlamasini onlemek icin: firin ya da izgaraya koymadan once soguk sute batirmaniz yeterli olacaktir.

Meyvelerin arasina serpistireceginiz herhangi bir turden yapraklar onlari uzun sure taze tutacaktir.

Nane, adacayi ve cekilmis cevizin pek cok yemekte kullandiginiz besamel sosa cok hos lezzet kattigini biliyor muydunuz ? Fakat bu aromali otlari, sos pisip atesin sondurulmesine yakin tencerenin icine ilave etmeye dikkat edin.

Bayat ekmegi ince ince dilimleyin uzerine az miktarda sut serpin ve kizgin yagda bir yuzunu kizartin. Ters cevirip uzerine domates ve taze kasar peyniri koyun. Peynirler erimeye baslayinca uzerlerine kekik ve karabiber serpip sicak sicak servis yapin.

Sikilmadan once bir sure soguk suda bekletilen portakallarin daha fazla verdiklerini biliyor muydunuz ?

Et ya da balik yaptiginizda yemeginizin suyunun daha lezzetli olmasini istiyorsaniz birkac damla 95�C'lik alkol serpistirin. Tadi damaginizda kalcak.

Tavuk etinizin daha yumusak, daha guzel kokulu ve daha lezzetli olmasi icin pisirmeden once tavugu yarim limon ile iyice ovalayin ve sonra tavugun uzerine ve icine rendelenmis limon kabugu koyun.

Kis aylarinda hepimizin vazgecilmez icecegi C vitamini deposu portakal suyudur. Eger portakallari sikmadan once yarim saat soguk suda bekletirseniz siktiginizda daha cok portakal suyu elde edersiniz.

Sarimsaklarin daha cabuk ezilmesi icin cam bir kavanozda ve buzdolabinda saklamaniz yeterli olacaktir.

Patlican kabuklarini soyduktan sonra icine sirke ve cok az zeytinyagi konmus suda bir sure haslayin. Daha sonra istediginiz kucuklukte dilimleyin ve pilav yaparken icine karistirin. Goreceksiniz pilaviniz cok leziz olacak.

Firininiza sinmis kotu yemek kokularini temizleyip yerine guzel kokular biraksin diye satin aldigimiz o pahali urunler istediginiz gibi ferah bir koku birakmiyorsa, size daha pratik ve ucuz bir onerimiz var. Yemek yapmadan once firininizin ortasina yarisi sirke yarisi su ile doldurulmus bir tava koyun. Firininizi birkac dakika icin isitin. Daha sonra sogumaya birakin. Firininiz umdugunuzdan da guzel kokacak.

Eskilerin yontemleri her zaman en iyi, en dogrudur. Biskuvilerin ve kurabiyelerin taze kalmasi icin, teneke bir kaba koyun ve yanina bir avuc pirinc birakin; bayatlama sorunu ortadan kalkacaktir.

Elmanin faydalari bitmez. Lahana yemegi yaptiktan sonra evinize sinen ve pencereleri acsaniz da cikarmayi basaramadiginiz lahana kokusundan kurtulmak artik cok kolay. Bir elmanin kabugunu soyup lahanin pisme suyuna ekleyin. Hem koku cabucak yok olacak, hem de lahanin hazmi daha kolay olacak.

YANI BUKADAY PRATIK BILGIDEN KIMSE YAYALANAMASA NE DIYIM AYTIK....

Hiç yorum yok: