14 Nisan 2007 Cumartesi

Anne-baba sevgisi, okul basarisini artiriyor ...




- Anne-baba sevgisi ve sefkatine doyan cocuklarin, hem ozguven hem de okul basarisinin daha yuksek oldugu bildirildi.


Bagimsiz Egitimciler Sendikasi AR-GE Kurulu Egitim Uzmanlari tarafindan hazirlanan "4. Egitim Bilesenleri Arastirma Raporuna" gore, anne baba sevgisi ve sefkatiyle doyan cocuklarin hem ozguveni, hem de okul basarisi daha yuksek oluyor. Cocuklarinin yetismesi icin anne-baba tarafindan yapilan maddi fedakarliklar, cocuklarin mutlu ve basarili olmasi icin yeterli gelmiyor. Fiziksel ve zihinsel durumu normal olan cocuklardaki basarisizligin anne-babanin tutumundan ve aile fertleriyle olan iliskilerinden ileri geldigi vurgulanan rapora gore, huzurlu bir ev ortami olmayan, anne-baba ve kardesleriyle paylasma eksenli diyalog kuramayan, sevgi ve hosgoruye dayali iliskiler gelistiremeyen cocuklar, okul hayatinda da uyumsuz ve basarisiz oluyor. Okulunu, ozellikle basarili arkadaslarini ve dolayisiyla ders calismayi da sevmiyor.


Hazirlanan raporda, cocugun sevgi ve sefkate olan ihtiyacinin hayatinin her asamasinda buyuk rol oynadigi ve diger maddi ihtiyaclarindan daha onemli oldugu vurgulanarak, anne ve babasinin sevgi, sefkatine doyan bir cocugun kendisini guven ve huzur icinde hissedecegine, basarili ve mutlu bir birey olarak yetisecegine isaret edildi.


Bu duygunun, cocugun ogrenim hayatini olumlu yonde etkilemesinin yaninda, istikrarli arkadasliklar ve dostluklar kurma, mutlu olacagi meslegi secme, mesleginde basarili olma, hayattan zevk alma, mutlu bir yuva kurma gibi yasamin ileriki sureclerinde de etkisi olduguna dikkat cekildi.


Cocuklarin basarisizligini etkileyen ailevi faktorler arasinda, anne babalarin cocuklari arasinda ayrim yapmaktan, sevgi, sefkat ve ilgilerini esit olarak gosterememekten de kaynaklandigi belirten raporda, "Kardesler arasindan birinin digerinden daha az sevildigine suphe duyulmasi, onun psikolojik ve akademik gelisiminde catismalar ve gerilemeler meydana getirebilmektedir. Bu yuzden okuldaki basarisi ve arkadaslik iliskileri de olumsuz yonde etkilenecektir. Anne baba tarafindan kardesler arasinda mukayese yapilmasi ne kadar yanlissa, basarili olan tanidik diger cocuklari ornek gostererek kendi cocugunun da oyle olmasini istemek o kadar hatalidir. Bu yanlislik maalesef bircok anne baba tarafindan yapila gelmektedir" denildi.


Arastirma raporunda, buyuk kent okullarinda daha yogun olmakla birlikte ogrencilerin 23'te 1'inde gorulen, "okul basarisinda dusus, arkadas iliskilerinde sorunlar, sosyallesmeye karsi ilgisizlik, tahammulsuzluk, her seye karsi cikma, agresiflesme, madde kullanma egilimi, ofke patlamalari" gibi negatif tepkilerin ulkemizde son yillarda artis gosteren, "ayrilik, bosanma, goc, ekonomik zorluklar, hastaliklar, sosyokulturel uyumsuzluklar, cinsi veya fiziki istismar, issizlik, ekonomik sikintilar, ikinci evlilik gibi etkenler yaninda anne babanin; madde bagimliligi, okur-yazar olmamasi, cocuklugunda yeterli sevgi gormemesi, cocuktan asiri beklenti icinde olmasi, suca bulasma ve sabikali olmasi, isyerindeki sorunlari, cocuga donuk asiri korumacilik ve asiri kontrol, yeni bir kardes dogumu" gibi nedenlerle olusan psikolojik sorunlarin cocuklara dogrudan yansitilmasi sonucunda olustugu belirtilirken, anne babaya dusen gorevin, negatif etkenleri en aza indirmek ve sorunlari olabildigince cocuklara yansitmamak oldugu kaydedildi.


Cocugun yetismesinde ve hayata adim atmasinda aile ortaminda, onlari stres etkeninden mumkun oldugunca korumaya calismak gerektiginin altini cizen uzmanlar, cocuklarda olusabilecek "depresyon, stres bozuklugu, tik bozukluklari, konusma bozukluklari, davranis degisiklikleri, reaktif baglanma bozuklugu, dissosiyatif bozukluklar, kaygi ve uyku bozukluklari" gibi psikiyatrik durumlara karsi anne babalarin hekim yardimi almasi gerektigine dikkat cekildi.

Hiç yorum yok: