14 Nisan 2007 Cumartesi

60 bin hastanin gozu organ baisinda!!!!!!!!!!!!!!

Cukurova Universitesi'nden Prof. Ugur Erken, Turkiye'de 60 bin diyaliz hastasina, organ bagisi yetersizligi nedeniyle bobrek nakli yapilamadigi bildirdi.
Bobrek Nakilleri Bilim Kurulu Uyesi ve Cukurova Universitesi Organ Nakli Arastirma ve Uygulama Merkezi Baskani Prof. Dr. Ugur Erken, organ naklinin, hayati organlari calismaz hale gelmis ve tedavisi mumkun olmayan hastalar icin buyuk onem tasidigini, ozellikle bobrek yetmezligi nedeniyle sagligini kaybeden kisiler icin "umut" oldugunu soyledi.

Prof. Dr. Erken, son yillarda tum dunyada oldugu gibi Turkiye'de de diyaliz hastalarinin sayisinin arttigina dikkati cekerek, hastaliga cozum yolunun organ naklinden gectigini belirtti.

Yasamlarini diyalize bagli surduren bobrek hastalarinda olum oraninin yuzde 11, nakil yapilan hastada ise bu oranin yuzde 1 oldugunu ifade eden Prof. Dr. Erken, "Nakil yaptiran hastalarin yasam sureleri de diyaliz hastalarina gore 3 kat fazla. Ayrica hastalarin tedavi gideri de ucte bir oranina iniyor" dedi.

Prof. Dr. Erken, bobrek naklinin olumlu sonuclar vermesine ragmen Turkiye'de uygulamanin yetersiz oldugundan yakinarak, "Turkiye'de her yil yaklasik 500 kisiye bobrek nakli yapiliyor. Bu cok dusuk bir rakam. Halkimizin organ nakline karsi yeteri kadar duyarli olmamasi nedeniyle nakil rakamlari standartlarin altinda kaliyor. Gelismis ulkelerde ise organ bagisi o kadar yaygin ki umutsuz olarak nitelendirilen hastalar bile sagligina kavusuyor"diye konustu.

Erken, kisi sagliginda organlarini bagislamis olsa bile oldugunde cesedi ailesine kalan miras olarak kabul edildigi icin aile istemedigi zaman organlari alamadiklarini belirterek, "Bununla ilgili yasal duzenlemelere ihtiyac oldugunu yillardir soylememize ragmen herhangi bir degisiklik olmadi. Kisi sagliginda bagis yapmissa organlari alinmali, bu konuda engel cikarilmamali"seklinde konustu. NEDEN BOYLE KONULAYDA DUYAYLI DEGILIZKI??BEN OLDUKTEN SONYA TOPRAKTA CURUYECEK OLAN BEDENIMIN BASKALAYININ YASAMINDA AYTISI OLUCAKSA SAGLIKLAYINA KAVUSTUYACAKSA NEDEN BAGISLAMIYAYIM(KI BEN COKTAN BAGISLADIM)LUTFEN DAHA DUYAYLI OLALIM VE O OYGAN BEKLEYENLERIN YEYINDE BIZ VEYA SEVDIGIMIZ BIRININ OLABILECEGINI GOZAYDI ETMIYELIM.......

Hiç yorum yok: