14 Nisan 2007 Cumartesi

Kolesterol kalbin sinsi dusmani!!!

Abant Izzet Baysal Univresitesi Tip Fakultesi Kardiyoloji Anabilim Dali Baskani Prof.Dr. Cihangir Uyan, kolesterol duzeyleri yuksek olan kisilerin kalp hastasi olma ihtimallerinin yuksek oldugunu soyledi

Kolesterolun vucudun butun hucrelerinde bulanan yag benzeri bir madde oldugunu belirten Prof. Dr. Uyan, "Hucre zariyla bazi hormonlarin yapiminda kullanilan kolesterolun kanda fazla miktarda bulunmasi son derece zararlidir. Karacigerde uretilen kolesterol, et ve sut urunleriyle yumurta gibi hayvansal kaynakli besinlerde de bulunur" dedi.

Kan kolesterol duzeyinin yuksek olmasinin kalp- damar hastaligi riskini arttirdigini soyleyen Prof.Dr. Uyan, kisinin kolesterol duzeyi ne kadar yuksekse, kalp hastasi olma ihtimalinin de o kadar yuksek oldugunu soyledi.

Prof. Dr. Uyan, "HDL, yani iyi kolesterol damarlardaki kolesterol birikimini onler. Turk Kardiyoloji Dernegi tarafindan yapilan arastirmaya gore, Turk toplumunda HDL kolesterol degerinin dusuk oldugu belirlenmistir. Kanda yuksek oldugu zaman damarlarin ic yuzune yapisarak burada plaklar olusumuna neden olan LDL yani kotu kolesterol, plaklar uzerinde olusan catlaklarda gelisen pihtilarin damarlari tikayarak kalp krizine ve felce neden olabiliyor" dedi.

Normal kolesterolun 200 mg LDL'den dusuk olmasi gerektigini belirten Prof. Dr. Uyan, "LDL yani kotu kolesterolun normal siniri 100 mg LDL'den dusuk olup, 130 mg LDL ve uzerinde bulunmamasi ise tehlike sinirlari demektir. HDL yani iyi kolesterol ise normalde 40- 65 mg LDL olup, ideali de 65 mg LDL'den yuksek olmasi gerekir" dedi.

20 yas uzerindeki tum bireylerin kan kolesterol duzeylerini bilmeleri gerektigini soyleyen Prof.Dr. Uyan, soyle devam etti:

"Ozellikle anne, baba veya kardeslerin de erken yasta kalp hastaligi oldugu bilinen kisiler ve seker hastalari mutlaka kan kolesterollerini olcturmeli ve gereken onlemleri almalidir. Kilo artisinin kolesterolu yukseltici bir faktor oldugu unutulmamali, sigara ve alkol icilmemeli, gunde en az 30 dakika surecek yuruyusler yapmaya ozen gosterilmelidir."


Haber: DHA

Hiç yorum yok: