14 Nisan 2007 Cumartesi

Dunyada 40 milyon AIDS'li var!!!!!!!!!!!!!!

Dunyada AIDS salgininin 2005'te yaklasik 3 milyon kisinin olumune yol actigi, toplam AIDS'li sayisinin 40 milyon civarinda oldugu bildirildi.
BM tarafindan bugun yayimlanan AIDS raporunda, AIDS'le mucadelenin yeterli olmadigi ve ''daha fazla mucadeleye ihtiyac bulundugu'' belirtildi.

Yeryuzunde her gun yaklasik 14 bin kisiye AIDS bulastigi kaydedilen raporda, bu kisilerin 2 bin kadarinin, 15 yasin altindaki cocuklar olduguna isaret edildi.

Insanlik tarihinin ''en olumcul salginlarindan'' biri olarak nitelendirilen AIDS'in, teshis edildigi 1981 yilindan bu yana 25 milyondan fazla kisinin olumune yol actigi vurgulanan BM raporuna gore, bazi ulkelerde enfeksiyon oraninin dusmesine ragmen, ''AIDS virusu ile birlikte yasayanlarin'' toplam sayisi artmaya devam etti.

EN YUKSEK SEVIYE

Dunya Saglik Orgutu'nun katkilariyla hazirlanan ve 1 Aralik Dunya AIDS Gunu dolayisiyla yayimlanan raporda, ''Dunyada HIV virusuyle birlikte yasayan insanlarin sayisi, 40.3 milyonla simdiye kadarki en yuksek seviyeye yukselmis bulunuyor. Bu rakam iki yil once 37.5 milyon idi'' ifadesi kullanildi ve AIDS virusu bulasan insanlarin 10 milyondan fazlasinin 15 ila 24 yaslarinda oldugu vurgulandi.

Rapora gore, AIDS hastaligi en fazla Dogu Avrupa ile Orta ve Dogu Asya ulkelerinde artti. Buna ragmen, Afrika'nin guneyindeki (Buyuk Sahra'nin altindaki) ulkeler, AIDS'in en yaygin oldugu ulkeler olmaya devam ediyor. 2005'te yeni enfeksiyonlarin yuzde 64'u bu ulkelerde ortaya cikti.

BM AIDS'le mucadele programinin muduru Dr. Peter Piot, ''AIDS salgini, ulusal ve uluslararasi plandaki mucadeleyi yetersiz kiliyor. Mucadelenin icerigi ve boyutlarinin genisletilmesi sart'' dedi ve uzun vadeli stratejiler gelistirmek gerektigini belirtti.

Rapora gore, dunya olceginde AIDS riskiyle karsilasan insanlarin beste birinden daha azi, temel onleyici tedaviden yararlanabiliyor. Tasiyicilarin da sadece onda biri test yaptiriyor.

ILAC IMKANI...

BM yetkilisi Michel Sidibe de AIDS ilaclarini edinebilme imkaninin iyilestigini, ancak buna ragmen ilac bulabilen hasta oraninin, Afrika ulkelerinde ancak 10'da bir, Asya'da 7'de bir olduguna vurgu yapti.

Raporda, tedavi imkanlarinin genislemesi sayesinde bu yil en az 250 bin kisinin AIDS'ten olumunun onune gecildigi de kaydedildi.

Rapora gore, 2005'te dunyada bulunan 40.3 milyon AIDS'linin 38 milyonunu 15 ila 49 yaslarindakiler olusturuyor. Geri kalan 2.3 milyonu 15 yasindan kucuk cocuklar tesekkul ediyor. Hastalikli yetiskinlerin 17.5 milyonu kadin. Kadinlarin 13.5 milyonu Afrikali.

Buyuk Sahra altindaki Afrika ulkelerinde AIDS'li sayisi 25 milyonu gecerken, Kuzey Afrika ve Ortadogu'da bu sayi 510 bin civarinda. Latin Amerika'da 1.8 milyon, Kuzey Amerika'da 1.2 milyon, Dogu Avrupa ve Orta Asya'da 1.6 milyon, Guney ve Guneydogu Asya'da ise 7.4 milyon AIDS'li var.

Afrika'da 2005 yilinda 3.2 milyon kisi AIDS kapti, bunlarin 2.4 milyonu hayatini kaybetti

Hiç yorum yok: