14 Nisan 2007 Cumartesi

Kabul etmek, yenilmek degil saygi duymaktir!!!!

"Evliliklerde kavga olmazsa, kabullenme baslar" gorusu, gonderdiginiz mesajlarla curumus oldu. "Kabul etmek" kotu bir sey degil, tum evliliklerde olmasi gereken saygi duyma gerekliligiymis.

Tum mesajlar icerisinde, Cocuk Gelisimi ve Aile Sagligi Uzmani Birgul Hanim'dan gelen mesaj benim icin cok kiymetliydi. "Kabullenmek, kotu bir sey degildir" diyordu. "Kabullenmek, esini tanimaktir, onu oldugu gibi sevmektir, iliskilerde olmasi gereken saygi duyma gerekliligidir" Nasil rahatladim anlatamam.
Gecen haftaki yazim sebebiyle yakin cevremden cok tepki aldim, ozel hayata bu kadar girilir miymis, esimle gerceklestirdigim tartisma gazete sayfalarina tasinir miymis... Ayse'nin Ikizleri'nde 60 haftadir annelik deneyimlerimi yaziyorum, herkes bayiliyor. Bu kosede bir gun, her evlilikte olabilecek bir tartismayi yaziyorum ve ailemden veto yiyorum. Bakin her iste bir hayir varmis. Birgul Hanim'in yukarida son derece basit ifade ettigi cumleler, ben de sihirli degnek etkisi yaratti, evlilik felsefemi belirlememe neden oldu. Bazi seyler degistirilebilir. Karsilikli konusarak, savundugunuz gorusun faydalarini anlatarak, birbirinizi ve iliskinizi gelistirebilirsiniz. Ama bazi yapisal ozellikler degistirilemez. Bunlar uzerine kavga etmek yipraticidir ve zaman kaybidir. Sevdiginizi bu ozellikleriyle kabul etmek gerekir. Valla bu "kabul etmek" felsefesini edineli uc gun oluyor, simdiden daha rahat ve huzurluyum.

Ayse Hanim ve Elmas Hanim da tartismayi buyutmemenin, kavgaya donusturmemenin formulunu bulmuslar. Darisi butun evli ciftlerin basina!

Esimin kiskancligi neredeyse bizi ayiriyordu

17 yildir evli ve iki kiz cocugu annesiyim. Evliligimizin basinda, esimin kiskanc mizaci geregi cok siddetli kavgalarimiz olurdu. Ben yasantimi degistirmek istemez, kiskandigi arkadaslarimla gorusmeyi surdururdum. Simdi hatirlamak bile istemedigim sacma cekismeler ve cocukca inatlasmalardi onlar. Bu kavgalarin sonunda ya esim, ya ben aglaya aglaya evi terk eder, o geceyi bir arkadasimizda gecirirdik. Sevgimiz agir bastigi icin ertesi gun barisirdik. Daha bir yillik evliyken bosanmanin esigine geldik. Baktik ki hayatimiz zehir oluyor, "Ya bosanacagiz, ya birlikte yasamayi ogrenecegiz" dedik. Yavas yavas ofkemizden siyrilip, birbirimizi dinlemeye ve anlamaya basladik. Cocuklarimizdan sonra ise tam bir aile olduk. Simdi kocamin kiskancliklari kalmasa da, ara sira cocuklar yuzunden tartisiyoruz. Ama onceki deneyimlerimizin korkusuyla buyutmuyoruz, birbirimizi alttan aliyoruz. Bana gore saglikli bir evliligin sirri, tartisirken bile alttan almaya calismak, kendi dedigine takilmaktansa, onun dedigini anlamaya calismaktir. Kavga iliskileri yavas yavas bitiren bir zehirdir. "Kavga etmek sagliklidir" dusuncesiyle anlamadan evliliginiz bitme noktasina gelir. Ben yasadim. Aman dikkat! (Ayse Merzifon, 40, Ankara)

Kocama her gun soylenirim ama bir sey degismez

Kocamla, sigara kullerini haliya dokmesi, evin icine ayakkabiyla dalmasi, isten eve gelir gelmez ceketini, kravatini, hatta gomlegini salonun ortasinda cikarmasi gibi cok onemli olmayan meselelerden dolayi tartisiriz. Aslinda tartismayiz. Ben soylenirim, o da bana cevap vermez. Hergun ayni seyi yaparak, benim gibi titiz bir insani cileden cikarir. Ben de belki bir gun dediklerimi dikkate alir dusuncesiyle, soylenmeye devam ederim. (Elmas Yurdakul,47, Kutahya)

Yataga asla dargin girmiyoruz

16 yasinda bir oglum ve 12 yasinda bir kizim var. Evliligimin cocuksuz donemini neredeyse hatirlamiyorum (22 yil oldu) ama hatirladigim kadariyla biz hic kavga etmiyorduk.

Cocuklu olduktan sonra beraber karar vermemiz gereken konular arrti. Konu cocuklar olunca, ikimiz de onlar icin en iyisini istiyoruz. Ama "en iyi" den anladigimiz seyler farkli olabiliyor. Hangi okula gidecekleri, ozel ders alip almamalari, ozel derse ayrilan butce, 16 yasindaki oglumun gece arkadaslariyla disari cikmak istemesi, hatta kulagina kupe takmak istemesi gibi konular bizim gunluk tartisma nedenlerimiz... Sanki hayatimizin bir rutini gibi... Mutlu bir iliski icin en temel kurallardan birinin yataga dargin girmemek oldugu soylenir. O gun tartissak da, yataga yattigimizda sarilacagimizi biliriz. Kendimize bu davranisi ilke edindigimizden beri, evliligimiz cok daha mutlu ve huzurlu geciyor. (Gonca Karaca,44, Istanbul)

Uzman gorusu
Evliliklerde saygi onemli
Birgul U. Bayoglu, Cocuk Gelisimi ve Aile Sagligi Uzmani


"Kavga olmazsa kabullenme baslar, kavga yararlidir" dusuncesi biraz tartismali gibi. Kavga ve fikir tartismasi kavramlarini ayirmak gerekir. Danismanlik gorusmelerimizde, evlilikte-iliskide kavganin aile ve cocuklarin ruh sagligi acisindan tehlike olusturdugunu sik sik vurgulariz. Konunun ne oldugu onemli olmadan eslerin kavgasi her cocuk icin endise vericidir. Zaten kullandiginiz resim bunu cok iyi tanimlamis. Asil soru esler arasinda tartisma acaba nasil olmalidir?

Yanlizca esler arasinda degil butun yetiskinler icin fikir ve durum tartismalari yasanmasi dogaldir. Ancak kisilige ozgu ve yasamsal bakis acisi alanindaki tartismalarin kavgaya ve iletisimsizlige yol acacagi kesindir ki, bu gereksizdir. Bu alanlarda tartismaya girmemek beklentilerin azalmasi anlami tasimaz. Esini tanidigini ve oldugu gibi kabul ettigini gosterir. Bu da gunumuz evliliklerinde eksik olan, saglikli iliskilerde olmasi gereken "saygi duyma" gerekliligidir. Elbette ayni evde yasamaktan kaynaklanan gunluk basit konulardan soz etmiyorum. Camasirin ortada birakilmasi, masanin toplanmasi gibi gunluk rutinlerde cekisme yasanmasi her ev icin olagandir, buyutulmemelidir. Eger bunlar kavgaya donusuyorsa altta yatan daha buyuk bir problem var demektir. Dolayisiyla iliskilerde birakin bagira cagira kavga etmeyi, surat asmak, igneleyici sozlerle satasmak da iliskiyi zedeleyici ve yipraticidir. Kavgadan sonra barismanin guzel oldugu dusuncesi aldaticidir.

Acaba kac kisi kirici sozler duydugu kisiyle ayni ortami paylasmaktan zevk alir? Yasami paylasmanin surekliligi, ortak mutluluklarla ve karsilikli saygiyla mumkundur. Her iki tarafin egitimli kisiler oldugu durumlarda iliskilerini kavga etmeden de gelistirme ve birbirlerinin beklentilerini yerine getirebilme yollarini bulabilecegini unutmamak gerekir. BENCE BUNLAR SADECE EVLILIKLEYDE DEGIL BIRLIKTELIKLEYIN TUMU ICIN GECERLI NEDEYSINIZ?????

Hiç yorum yok: