14 Nisan 2007 Cumartesi

Kanser, ikinci olum nedeni!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kanser insan sagliginda hala tehlike. Sigara icmeyen akciger kanserli hastalarin cocukluk cagi veya eriskinlik donemlerinde �pasif icici� olduklari tespit edildi.
Saglik Bakanligi�ndan yapilan yazili aciklamada, Kanserle Savas Dairesi Baskanligi�nca hazirlanan �Kanser Raporu�na gore, dunyada en onemli halk sagligi sorunu olarak kabul edilen kanser hastaliginin, ulkede gerceklesen olumlerde kalp-damar hastaliklarindan sonra ikinci sirada yer aldigi bildirildi. Ulkede kanser hastalarinin sayisinda artis gozlendigi belirtilen raporda, Turkiye�de gelecek 25 yilda, sigaraya bagli nedenlerden olenlerin sayisinin yaklasik 780 bine ulasacagi vurgulandi.

Kanser hastaligindan korunmada saglikli beslenme, sigara, alkol, gunes isinlarindan uzak durma ve guvenli su kullaniminin onemine dikkat cekilerek, kansere neden olan etkenler arasinda birinci sirada yer alan sigaraya karsi savasin kanserlerin yuzde 40�ini yok edecegi ifade edildi. Rapor, sigara icmeyen akciger kanserli hastalarin yuzde 33�unun sigara icen bir kisiyle birlikte yasadigini, bu kisilerde gorulen akciger kanserlerinin nedeninin cocukluk cagi veya eriskin donemlerindeki pasif icicilik oldugunu da ortaya koydu. Sigaranin akciger, agiz boslugu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, bobrek, mide ve kan kanserine, alkol kullaniminin ise karaciger ve yemek borusu kanserine yol actigi belirtildi.

SAGLIKLI BESLENMENIN ONEMI

Raporda ayrica, kanser olgularinin onemli bir bolumunun cevresel etkenlere bagli oldugu, bu etkenler arasinda da beslenmenin onemli biryer tuttugu bildirildi. Kanser vakalarinin yuzde 35�inin beslenmeye bagli oldugu, sisman kisilerde kanser riskinin iki kat daha fazla gozlendigi kaydedildi. Raporda, hayvansal yag tuketiminin azaltilmasi, az yagli, bol lifli beslenme aliskanliginin benimsenmesi, kepek, yulaf gibi lif acisindan zengin besinlerin tercih edilmesi, bol miktarda sebze-meyve tuketilmesi, kirmizi et yerine tavuk, balik veya kuru baklagillerin yenilmesi onerileri yer aldi.

YEMEK HAZIRLARKEN SICAK SU MUSLUGUNU KULLANMAYIN

Kanserle mucadelede guvenli su kullanimi, hava kirliligi ve radyasyondan korunmanin onemine isaret edilen raporda, cilt kanserininen onemli etkeninin ultraviole isinlari oldugu belirtildi. Pisirme, icme ve bebek mamasi hazirlamak icin sicak su muslugunun kullanilmamasi, soguk su muslugunun ise 6 saatten fazla kullanilmamasi halinde birkac dakika akitildiktan sonra kullanilmasi onerildi.

Kanser hastaliginin rahim veya makattan gelen anormal kanama veya akinti, memede veya vucudun herhangi bir yerinde ortaya cikan sislik ve sertlikler, iyilesmeyen yaralar, uzun sureli ses kisikligi ve oksuruk, buyuk abdest ve idrar aliskanliklarinda degisiklikler, yutma guclugu ve hazimsizlik, ben ve sigillerde olusan buyume, kanama, renk degisikligi ve yaralar gibi belirtileri oldugu kaydedildi.

Kanserde erken teshis ve tedavinin hayat kurtardigina isaret edilen raporda, bu hastaliginin belirtilerine karsi dikkatli olunmasi gerektigi bildirildi.

Hiç yorum yok: