14 Nisan 2007 Cumartesi

"Beyin hasari" olusan hastalarin durumu ....




Beyin hasari sonrasi olusan sonucun, hem hastalar hem de aileleri icin buyuk sosyal ve ekonomik onemi vardir. Bircok sebebe bagli olarak beyinde hasar olusur. Norolog Doc. Dr. Serdar Dag beyin hasari olusan hastalarin durumunu Mynet okurlari icin yazdi.

Bu sebeplerden onemli olan bir kacini siralarsam:

1)Beyin damarlarinin tikanmasina bagli olusan beyin hasarlari

2)Beyin kanamasina bagli olusan beyin hasarlari

3)Kafa travmasina bagli olusan hasarlar ( trafik kazasi,dusme vs)

4)Beyin tumorlerine bagli olusan hasarlar

5)Beynin enfeksiyonlarina (menenjit,ensefalit vs) bagli olusan hasarlar

6)Beynin ilerleyici veya kalici hastaliklarina bagli olusan hasarlar (MS,vs)

Nedeni ne olursa olsun olusan hasarin derecesi, hastanin tum yasamini etkiler. Ben bugun beyin hasarina neden olan hastaliklarin tedavisinden ziyade tedavisi olmus ve eve cikartilmis, beyin hasarina bagli sakat kalmis hastalarin durumundan bahsetmek istiyorum.

Beyin hasarlarini soylece siralayabiliriz.

1)Koma hasta kendinden ve cevresinden haberdar degildir.

2)Agir sakatlik: Hastalarin gunluk yasaminda destege gereksinimleri vardir.

3)Orta dereceli sakatlik: Hastanin destege ihtiyaci yoktur.Ancak sakatlik vardir.Hata ise donebilir de donmeyebilirde.

4)Iyi duzelme: Hasta iyidir. Ancak daima tam bir iyilesme yoktur. Hasta gunluk aktivitesine donebilir.

Hastalar tedavi olup eve cikinca yukarida bahsettigim beyin hasari derecelerinin bir tanesinin durumunda olur. Hasar ilerleyiciyse (kotu huylu tumor, ilerleyici beyin hasari ile giden hastaliklar.. vs) zaten yapilacak pek fazla bir sey yoktur. Fakat olmus bitmis bir hasarsa hasta ozellikle orta veya iyi dereceli sakatlik durumu icine giriyorsa; hastanin daha iyi olmasi icin ilac ve fizik tedavi olmasi bence sarttir.

Beyin hasari sonrasinda uzunca tedavi gormus ve daha sonrasinda eve cikartilan hastalar cok uzun ve pahali bir tedavide gectikleri icin hasta genelde hayata kus depresyonda; hasta yakinlari da maddi, manevi cokuntu icine girdikleri icin umutsuz ve bos vermis olurlar. Cunku bu hastaliklarin tedavisi igne ille kuyu kazmak gibidir. Bu hastalarin beyin hasarina sebep olan hastaliklarinin tedavisi surerken destek tedavisinden yoksun birakilmamasi gerekir.

Maalesef ulkemizde bu tur hastalar, hekim ve yakinlari tarafindan kaderine terk edilir. Bu tur hastalar uzun sure tedavi gordukleri icin kas yapilari zayiflar vucut direncleri duser, enfeksiyonlara daha cabuk yakalanirlar el ve bacak extremite hareketleri tam olarak yapamazlar yurumeleri konusmalari is yapma yetenekleri bozuktur. Tabi ki bu aktivitelerin cogu beyin hasari sonucu olusmustur. Fakat,uzun sure yatmaya ve hareketsiz kalmaya bagli olarak beyin hasari sonrasinda olusan kayiplar disinda kalan bolgelerde de aktivasyon kaybi olur.

Bu tur hastanin hastaliklarinin tedavisi yaninda; kaslari gelistiren enfeksiyonlari onleyen ruh halini duzenleyen ve bu tedavilerin yaninda hastayi gunluk hayat aktivitesini kazandiracak fizik tedavi yapmak gerekir ve bu sarttir. Biz bu tedavilere destek tedavisi diyoruz.Beyin hasarinin derecesine gore ve tedavinin iyi duzenlenmesi yuz guldurucu sonuclar vermektedir. Bu konuda deneyimli bir hekim iyi bir destek tedavisi ile basarili sonuclar alabilir. O halde; bu tur hastalari kaderine terk etmeyelim. Cunku bu tur hastalarin topluma kazandirilmasi ve aktivitasyonlarinin olabildigince iyi hale gelmesi destekten kurtulmasi hastanin kendisi kadar yakinlar icinde bir kazanctir.

Yazi: serdar.dag65@mynet.com

Hiç yorum yok: