14 Nisan 2007 Cumartesi

KellIk Veya ASiyi SaC DOkUlmesI!!!!!




SAC DOKULMESI

Tum toplumlarda sac ve sac sekillerinin sosyal ve kulturel bir onemi vardir. Sac dokulmesi ile karsilasan bir insan kendisini fiziksel ve ruhsal olarak zayif gormeye baslayarak bu durumdan kurtulabilmek icin degisik yontemlere basvurabilir. Ancak sac dokulmesine neden olan sebep bulunmadan dogru bir tedavi sekli uygulanamaz. Bu nedenle , asiri sac dokulmesi, sac koklerinde zayiflik ve sac tellerinde incelme sikayetleri baslayan insanlarin Deri Hastaliklari Uzman hekimlerine basvurmalari gerekmektedir.

Nomal Sac Buyumesi:

Saglikli bir insansanda saclarin yaklasik %90'i surekli uzama halindedir. Bu buyume evresi 2-6 yil kadar surebilir.Geriye kalan %10'luk kisim ise 2-3 ay kadar suren dinlenme evresinde bekler.Bu dinlenme evresi sonucunda saclar dokulur., dokulen sac koklerinden yeni saclar buyumeye baslar ve dongu bu sekilde devam eder. Sac telleri ayda ortalama 1-1.5 cm kadar uzar. Insanlar yaslandikca sac uzama hizlari yavaslar. Dogal sarisinlar(140.000), esmer(105.000) ve kizillardan(90.000) daha cok sac teline sahiptirler. Sac dokulmelerinin cogunun sebebi normal sac buyume dongusunden kaynaklanir. Gunde 50-100 adet sac telinin dokulmesi normal sinirlar icerisinde kabul edilir.Eger asiri miktarda sac kaybi,saclarda gozle gorulen incelme olusursa en kisa zamanda doktora bas vurulmalidir.

Sac dokulmesinin baslica nedenleri:

Uygunsuz sac bakimi ve kozmetik urun kullanimi: Saca uygulanan her turlu boya, renk acma, saci duzlestirme veya perma gibi yontemler uygun kosullarda yapilmazsa saca zarar verebilir.Bu yontemlerin sik sik veya ayni anda uygulanmasi da saci zayiflatip kirilmasina neden olabilir. Saci ceken sac sekillerinin de (atkuyrugu, orgu, saci siki lastiklerle toplama gibi) siklikla uygulanmamasi gerekir cunku sac diplerine etki eden sabit cekme kuvveti sac kaybina neden olabilir. Saci sik sik yikamak, taramak ve fircalamak da saci kirabilir.Saci sampuanladiktan sonra sac kremi kullanmak sac taranmasini kolaylastirir. Sac islakken daha kirilgandir bu nedenle havlu ile saci ovalayarak kurutmaya calismak, taramak ve fircalamaktan kacinilmalidir.Genis agizli ve duz uclu taraklar tercih edilmelidir.

Ailesel sac kaybi: Sac dokulmelerinin en sik sebebi kalitsal ozelliktir. Bu kalitima sahip olan kadinlarda da saclarda azalma gorulur ancak kellik olusmaz. Bu duruma ' Erkek Tipi Kellik' denir, 10-20-30'lu yaslarda baslayabilir. Son zamanlarda yeni tibbi tedavi secenekleri sunulmasina ragmen kalici bir duzelme saglamak sac transplantasyonu disinda henuz mumkun degildir. Hasta icin uygun olacak yontem doktor tarafindan secilmelidir.

Alopesi areata: Bu tip sac kayiplarinda duzgun yuzeyli, para buyuklugunde veya daha genis yuvarlak yama tarzi alanlar olusur. Nadiren tum sac ve vucut killarinda kayip olusabilir. Cocuk ve eriskin her yasta gozlenebilir. Sac dokulmesini yapan neden bilinmemektedir.Bir cok hastada saclar kendiliginden buyur. Siddetli ve uzun suren durumlarda surme veya agizdan tedaviler uygulanabilir.

Dogum sonrasi: Gebe bayanlarda saclarinin buyuk bir kismi buyume halindedir. Dogum sonrasi saclar sac buyume dongusunun dinlenme fazina gecerler. 2-3 ay icerisinde saclarin asiri miktarda dokuldugu fark edilebilir, bu surec 1-6 ay kadar surebilir ve cogunlukla saclar buyuyerek eski miktarlarina ulasirlar.

Yuksek ates, agir enfeksiyon ve soguk alginligi: Hastaliklar saclarin dinlenme evresine girmesine neden olabilir. Yuksek ates ve agir bir hastaliktan 4 hafta ile 3 ay sonra yogun bir sac kaybi gelisebilir.Zaman icerisinde saclar tekrar eski halini alir.

Tiroid hastaliklari: Fazla ve az calisan tiroid bezi sac kaybina neden olabilir.Tiroid hastaliklari laboratuar testleri ile arastirilabilir. Tiroid hastaliginin tedavisi ile sac kayiplari da duzelir.

Eksik protein icerikli beslenme: Proteinden fakir diyetler yapan veya anormal beslenme aliskanligina sahip kimselerde protein eksikligi olusur ve vucut proteini muhafaza etmek icin saclari dinlenme evresine sokar.2-3 ay sonra yogun bir sac kaybi olusur. Sac kokleri zayiflar. Bu durum diet ile yeterli miktarda protein alinimi ile duzelebilir.

Ilaclar: Bazi ilaclar gecici bir sure sac dokulmesine neden olabilir. Romatizmal, gut, depresyon, kalp hastaligi, yuksek tansiyon icin recete edilen ilaclar ve yuksek doz A vitamini sac dokulmesi yapabilir.

Kanser tedavileri: Bazi kanser tedavileri sac hucrelerinin bolunmesini durdurabilir. Saclar deriden cikinca zayiflar ve kirilir. Bu durum terapiden 1-3 hafta sonra gerceklesir ve hastalar saclarinin %90 'ini kaybeder , terapi sona erdikten sonra saclar tekrar buyume gosterir ve eski haline doner.

Dogum kontrol haplari: Dogum kontrol hapi kullanan bir bayanda sac dokulmesi siklikla kalitsal bir yatkinlikla olusabilir. Sac dokulmesi gelisirse haplar Kadin-dogum doktorlari tarafindan degistirilmelidir. Hap kullanimini kesen bir bayanda 2-3 ay sonra sac dokulmesi baslayabilir ve 6 ay kadar surebilir. Bu durum dogum sonrasi gozlenen sac dokulmesi mekanizmasi ile benzerdir.

Dusuk serum demir duzeyi: Demir eksikligi sac dokulmesine neden olur.Bazi insanlar demiri besinsel olarak eksik alirken bazilarinda ise demirin bagirsaklardan emilimi yetersizdir. Bayanlarda adet kanamalari nedeni ile demir eksikligi daha sik gorulur. Demir eksikligi laboratuar testleri ile arastirilip , demir haplari ile tedavi edilmelidir.

Buyuk cerrahi girisimler ve kronik hastaliklar: Buyuk cerrahi operasyon geciren hastalar 1-3 ay icinde asiri bir sac dokulmesi fark edebilirler. Bu durum birkac ay icinde gecer. Agir kronik hastaligi olan hastaligi olan kisilerde sac kaybi omur boyu devam eder.

Mantar hastaliklari: Kucuk yamalar halinde kabuklanmalar ile baslayip yayilabilir, saclarda kirilma sacli deride kizariklik sislik ve hatta sizintiya neden olabilir. Bu bulasici hastalik cocuklarda daha sik gorulur ve ilac ile tedavi edilmelidir.

Trikotilomani (Sac koparma hastaligi): Cocuklar ve bazen eriskinler sac, kas veya kirpiklerini koparincaya kadar cekebilirler ve bunu bir aliskanlik haline getirirler. Boyle durumlarda psikoloji danismanlarina basvurulmasi uygundur.

Sac ekme (mikro greft veya flep teknigi ile):
Sacinizdaki dokulme sizi rahatsiz edecek boyuta ulasti ise; Bu konuyla ilgili bir plastik cerrah ile gorusmeniz sizi rahatlatacaktir.

Plastik cerrahlar saci dokulen alanlari tekrar eski goruntusune kavusturabilmek icin yillardir gerceklestirdikleri cerrahi teknikleri basari ile uygulamaktadir.
Basarili bir sac ekimi sonrasi goruntunuz daha iyi hale gelirken kendinize guveniniz artacak; cevreniz ile yeni iliskiler kurarken kendinizi daha guclu hissedeceksiniz.
Sigara, yaslanma, hormonal degisiklikler, ailevi yatkinlik, asiri kilo alma veya hizli kilo kayibi, uzun suren atesli hastaliklar, bazi ilaclarin alimi veya ani kesilmesi, yanik veya travma gibi etkenler sacinizin dokulme nedeni olabilir.
Sac onarimin dusunuyorsaniz bu amacla uygulanan cesitli cerrahi yontemler ile ilgili temel bilgileri bu brosurde bulacaksiniz; Ancak, bu brosur sizin ozel durumunuzla ilgili butun bilgileri icermeyebilir.
Bu nedenle brosuru okuduktan sonra doktorunuzun sizin icin planlayacagi ameliyat ile ilgili anlayamadiginiz noktalari, sizin beklentilerinizi detayli olarak tartismali ve anladiginizdan emin olmalisiniz.
Bilinmelidir ki sac ekimi yapilacak hastanin ensesinde ve basinin yan tarafinda saglikli saclara sahip verici alanlarin olmasi gerekir. Baska bir deyisle, tum sac onarimi ameliyatlari yalnizca sizin basinizda mevcut olan kendi saclarinizi kullanir.
Tedavinin amaci var olan saclarin en etkin bicimde kullanilmasini saglamaktir.
Sac onarimi ameliyatlari; baslica doku genisletme ameliyatlari, flep cerrahisi ve sac ekimi anabasliklari altinda guruplandirilabilir.

Doku genisletilmesi :
Sacsiz olan bolgenin hemen komsulugundaki sacli derinin altina yerlestirilen ozel balonlarin belirli zaman araliklari ile sisirilerek sacli derinin genisletilmesi esasina dayanir. Genisleyen bu sacli deri, ikinci bir ameliyat ile cikartilan sacsiz derinin yerine iletilir ve sacsiz yuzey kucultulur veya yok edilir.

Flep cerrahisi :
Sacli olan bolgelerden kaldirilan deri parcalarinin bir ucundan eski bolgelerine bagli kalarak, kanlanmasi (yani beslenmesi) korunmus olarak sacsiz bolgelere tasinmasi islemidir.

Sac ekimi :
Ense bolgesindeki sacli deriden punch veya bisturi yardimi ile alinan sac dokularinin sacsiz bolgelere ekilmesi islemidir.

Greftler sekil ve buyukluklerine gore degisiklikler gosterirler.

Punch (dairesel) greftler :
Genellikle 10-15 sac hucresi tasirlar.

Mini greftler :
Daha kucuk olan ve 3-5 kil iceren deri parcaciklaridir.

Mikrogreftler :
Tasinabilen en kucuk sac dokularidir ve 1-2 sac hucresi icerirler.
Butun bu yontemlerin biri veya birkaci birlikte kullanilabilecegi gibi, sac ekimi islemi de ozellikle sacinin tamamina yakinini kaybeden bolgeler icin birden fazla seans uygulama gerektirebilir.
Sac ekiminde ulasilan son nokta mikrogreftlerin uygulandigi 'MIKROIMPLANTASYON' teknigidir. Bu yontem en ideal goruntuyu saglar.
Ameliyatin baslangicinda ense bolgesindeki sacli deriden kucuk bir serit cikarilir.Seritin cikartildigi yer estetik bir dikis ile hemen kapatilir ve bu bolgede sacsiz alan gorunumu olusmaz.
Alinan sacli deri seridindeki her bir sac hucresi birer birer ayrilarak sacin ekilecegi bolgelerde acilan yuvalara dikilir.
Sac ekimi sirasinda, ekim yapilacak bolgedeki mevcut saclar kesilmez.
Sac kesimi kisiye ozel bir tedavidir.
Sac onarimi cerrahisi ile ilgili tum tekniklerin basarili olmasi icin doktorunuzun; Doku genisletilmesi, flep cerrahisi ve sac ekimi ile ilgili yeterli deneyiminin olmasi gerekir.
Doktorunuz ilk muayenede sacinizin uzamasi ve kaybi ile ilgili sorular soracak, ailenizdeki sac kaybi oykusunu arastirarak, sizin icin en uygun olan cerrahi mudaheleyi planlamaya calisacaktir.
Cerrahi mudahale sirasi ve sonrasinda cikabilecek saglik sorunlarinizi en aza indirebilmek icin, varsa alerjilerinizi, kullandiginiz ilaclari, sigara icip icmediginizi ve mevcut saglik problemlerinizi doktorunuza soylediginizden emin olunuz.
Ugulanacak tedavinin yeterliligi sacsiz alandaki genislige, verici alandaki sacin durumuna (kalinligi, rengine, kivircik veya duz olusuna) baglidir.
Sac ekimi bu alanda tecrubesi olan bir cerrah tarafindan uygulandigi zaman guvenli olan bir cerrahi yontemdir. Her cerrahi islemde olabilecegi gibi enfeksiyon, kotu yara bakimi, hastanin kotu yara iyilesme ozelligi gibi nedenler basariyi olumsuz etkileyecek faktorlerdir. Iste bu nedenlerle ameliyat mutlaka bir hastanede veya bir outpatient klinigine ait tam tesekkullu bir ameliyathanede steril sartlar altinda uygulanmalidir.
Cerrah icin cok zor ve uzun sureli bir ugras olan mikrogreft ile sac ekimi, hasta icin cok daha dogal gorunumlu bir sacli deri anlamina gelir.

Ameliyat oncesi hazirlik :
Ameliyat karari verildiginde doktorunuz size ozel bir liste verecektir. Bu liste yeme, icme, uzak durulmasi gereken ilac, sigara kullanma ve bazi uyarlari icermektedir. Bu talimatlari uygulamak ameliyatiniz ve sonrasi donemlerin daha rahat gecmesini saglayacaktir.

Uygulanacak anestezi :
Hangi sac ekimi islemi uygulanirsa uygulansin tercih edilen anestezi sekli lokal anestezidir.Lokal anestezi ile birlikte hastayi rahatlatacak hafif bir sedasyon da uygulanir.
Boylece ameliyat suresince sacli deriniz agriya karsi duyarsiz olacaktir. Diger cerrahi islemlerin uygulanmasi sirasinda ameliyatinin buyuklugune bagli olarak genel anestezi uygulanabilir.
EFET SANIYOYUM BIYCK KISININ OZELIKLE EYKEK AYKADASLAYIMISIN SIKAYETI BEN ONCELIKLE SIZLEYE TIBBI YONDEN BILGILEY BULUCAM SONYADA DOGAL YONTEMLEY.....

Hiç yorum yok: