Sersemlik hissi, terleme, bulanti-kusma, nefes darligi, carpinti, soguk terleme... Goguste sikistirici veya baski tarzinda agri ve dolgunluk hissi, kalp krizi gecirenlerde en sik rastlanan sikayet. Basta gelip gecici olabilir. Bu agri 15 dakikadan uzun suruyorsa kalp krizi akla gelmeli. Kisa suren agrilar, spazmla ilgili olabilir. Kalp krizinin oncusu niteligindedir ve gecer diye vakit gecirilmemeli. Gogus agrisi omuza, kollara, sirta, ceneye, mideye yayilabilir.
Sersemlik hissi, terleme, bulanti-kusma, nefes darligi, carpinti, soguk terleme veya bas donmesi de gogus agrisina eslik edebilir veya tek basina ilk belirti olabilir.
Suphesi olanin ilk yapacagi ne olmali?
1- Ambulans veya tibbi mudahale ekibini arayin. Ulasilamadigi takdirde birinin sizi acile getirmesini saglayin. Mecbur kalmadikca araba kullanmayin.
2- Kanin damar icinde pihtilasmasini geciktirmek icin 300 mg midede cozunen aspirinlerden 1 adet cigneyin, butun olarak icmeyin.
3- Eger onceden size onerilen dil alti ilaci varsa, bir tane alabilirsiniz.
Risk faktorlerine sahipseniz, kalp krizini dusunduren belirtiler basladiginda mutlaka saglik merkezine basvurun.
Zaman onemli mi? Hangi dakikalar kritik oneme sahip?
Kalbi besleyen atar damarlarda kan akiminin kesilmesi sonucu kalp krizi meydana gelir. Kan akimi kesilmesi cogunlukla damar sertligi olan bolgenin pihti ile aniden tikanmasi sonucunda olusur. Uzun suren spazm da kalp krizine yol acabilir. Kalp krizi kalp kasinin olumu anlamina gelir. Olen hucreler kendini yenileyemez ve onaramaz. Yerine kasilmayan yara dokusu olusur. Bunun icin zamanlama altin degerindedir. Sikayet baslangicindan itibaren ilk saatler cok onemlidir. Her gecen dakika daha fazla hucre olumu demektir.
Kriz belirtileri baska sorunlarla karisabilir mi?
Kas ve iskelet sistemini ilgilendiren sikayetler, akciger ve mide hastaliklari, psikolojik sebepler, benzer belirtilere yol acabilir.
Kalp krizi gecirenin yanindakilere dusen gorevler?
Suuru kapali biriyle karsi karsiya iseniz oncelikle hava yolunun acik olup olmadigina, soluk alip almadigina, daha sonra da nabiz ve tansiyonuna bakilmali. Sonrasinda hasta vakit kaybetmeden acil servise goturulmeli.
Hastaneye ulasildiginda neler yapilacaktir?
Hastanede pihti cozucu ilaclar damardan verilerek, koroner damarlara balon ve/veya stent uygulamasi yapilarak veya acil by-pass cerrahi ile kalbin kanlanmasinin tekrar saglanmasi gerekir. Kalp krizi suresince ciddi ritim bozukluklari olusabilir. Bunun sonucunda kalp hayati organlara yeterli kan akimi saglayamaz. Kalbin normal calismasini hizli bir sekilde saglamak gerekir. Bunun icin kalp masaji veya imkan varsa elektriksel sok ve ilaclar kullanilir.
Kalp krizi risk faktorleri nedir?
35 yas uzeri erkekler, 45 yas uzeri veya menapozdaki kadinlar, sismanlik, seker hastaligi, hipertansiyon, sigara icimi, iyi kolesterolun (HDL) dusuk olmasi (45mg/dl alti), kotu kolesterolun (LDL) yuksek olmasi (130 mg/dl ustu), atar damar tikanikligi saptanmis olmasi (onceden kalp krizi, felc, ayak damar tikanikligi vb.), duzenli egzersiz yapilmamasi, stresli yasam, birinci dereceden yakinlarinda (anne, baba, kardes ve cocuklarinda) erken yaslarda damar tikanikligi saptanmasi, riski artiriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder