10 Nisan 2007 Salı

Astimlilar icin kis onerileri

Kis, bir cok astimli icin zor gunler demektir. Hastalari en cok rahatsiz eden sey, havanin soguk ve kuru olmasidir. Ayrica, kisin ev, isyeri gibi kapali mekanlarin havasi da hem isitmaya ve hem de pencerelerin kapali olmasina bagli olarak daha kurudur. Cerrahpasa Tip Fakultesi Gogus Hastaliklari Bolumu Ogretim Uyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Kucuusta, Mynet okurlari icin yazdi.

Insanlar kisin zamanlarinin neredeyse tamamina yakinini kapali mek�nlarda gecirdikleri icin, bu ortamlarin havasinin kirli olmasi ve allerjenlerle daha yogun karsilasmalari da astim krizlerini tetikleyen onemli nedenlerdir.

Kisin en cok rahatsizlik yaratan allerjenler

-Ev akarlar
-Evcil hayvanlar
-Kuf mantarlari'dir.
Bunlar ev ortaminda yilin her mevsiminde bulunmakla beraber, kis aylarinda bu allerjenlerin miktarlarinda onemli artislar olur.
Kis aylarindaki astim krizlerinin diger onemli bir nedeni de grip ve soguk alginligi gibi diger viral infeksiyonlardir.
Astimlilar rahat bir kis gecirmek icin nelere dikkat etmelidir?

-Gripten korunmak icin her yil ekim-kasim aylarinda grip asisi yaptirilmalidir. Grip ve diger solunum yollari salginlari sirasinda zorunlu olmadikca toplum icine girilmemelidir.
-Disarida dolasirken, agiz ve burun onune bir kaskol tutularak solunan havanin isinmasi ve nemlenmesi saglanmalidir.
-Soguk havada astim krizine girenler, sokaga cikmadan 15-20 dakika once nefes acici spreylerini kullanmalidir.
-Astimlilar icin, ideal isinma sistemi kaloriferdir. Katalitik ve borusuz sobalar uygun isinma araclari degildir. Odun ve komur sobalarinin tutmemesi icin gerekli onlemler alinmalidir.
-Evde gazla calisan isinma, yemek pisirme araclarindan gaz kacagi olup olmadigi kontrol ettirilmelidir.
-Ev duzenli olarak temizlenmelidir. Duvardan duvara halilar, ozellikle de beton uzerinde bulunanlar kaldirilmalidir.
-Yatak takimlari haftada bir sicak su ile yikanmali, yatik ve silteler ozel kiliflarla kaplanmalidir. Kustuyu yastik kullanilmamalidir. Yatak odasinda kumas kapli mobilya (koltuk, kanepe, sandalye...) olmamalidir.
-Kedi, kopek... gibi hayvanlar mumkunse, ev disinda beslenmeli ve kesinlikle yatak odasina alinmamalidir. Hayvan, haftada bir yikanarak barindirdigi allerjenler azaltilmalidir.
-Evde sigara icilmemelidir.

Hiç yorum yok: