10 Nisan 2007 Salı

Horlama ve uyku apnesinde yeni tedavi yontemi

Horlama; kisiyi ve cevresindekileri etkileyen sadece bir saglik sorunu olmayip, ayni zamanda sosyal bir sorun olarak karsimiza cikmaktadir.

Uyku apnesi ise; uyku esnasinda nefes kesilmeleri anlamina gelen, gunduz yorgunluk ve uyku hali, otururken uyuklama veya uykuya dalma hali, sabah basagrisi, cinsel isteksizlik, huzursuzluk gibi sikayetlerle kendisini belli eden daha ciddi bir sorundur.

Uyku bozuklugu ve horlama sorunu yasayan bir hasta veya bu dertten muzdarip dunyadaki milyonlarca esten biriyseniz, bu en son gelisme hakkindaki yazimi mutlaka dikkatlice okuyacaksinizdir.

Horlama ve uyku apnesinin tedavisi icin gunumuze dek bir cok yontem kullanilmistir. Bunlar kilo vermeden baslayarak kucuk dil, yumusak damak ve bademciklerin alindigi daha komleks cerrahilere kadar uzanan bir cok tedavi yontemini icerir. Bunlara kabaca deginecek olursak;

LAUP denilen yontem, havayolunu acmak icin lazerle yumusak damagin bir kisminin cikarilmasidir.

UPPP havayolunu acmak icin yumusak damagin bir kisminin, kucuk dilin ve bademciklerin cikarilmasidir.

Yumusak damaga ya da dil kokune radyofrekans uygulanmasi bu bolgelerin termal harabiyetini amaclayan baska bir tedavi yontemidir.

Skleroterapi; yumusak damagi sertlestirmek icin, irritan bir maddenin yumusak damagin icine verilmesidir.

CPAP ise yatarken takilan, uyku esnasinda akcigerlere hava gondermek icin burun uzerine oturan bir maskenin yerlestirilmesi islemidir.

Horlama ve uyku apnesinin tedavisinde gelistirilen en son teknik ise PILLAR IMLANT uygulamasidir ve bu yontem etkin, guvenilir ve cok kolay uygunabilen bir yontemdir.

Pillar implant uygulamasi; yumusak damagi sertlestirerek, horlamaya neden olan titremeyi azaltacak ve yumusak damagin havayolunu tikamasina mani olacak uc minik implantin, yumusak damaga yerlestirilmesi islemidir.

Pillar imlant uygulamasi sonrasi, implantlar damak icinde onlari sabitleyen dogal bir doku etkisi meydana getirerek, yumusak damagin kas tabakasina yapisal destek olurlar; boylece yumusak damaga bagli horlama ve uyku apnesinin ortadan kalkmasini saglarlar.

UYGULAMAYLA ILGILI SIKCA SORULAN SORULAR

Uyku apnesi sik gorulen bir hastalik midir?

Sadece Amerika'da 12 milyon kisi uyku apnesinden sikayetcidir. Isin ilginc olan bir yani da bu hastalarin 10 milyonunun hastaliginin farkinda olmamalaridir.

Uyku apnesinin farkinda olunmamasi veya bunun tedavi edilmemesi ne gibi sonuclar dogurabilir?

Sadece sunu bilmemiz bile, bizleri bu hastaligin onemi ve ortaya cikarabilecegi problemlerin ciddiyeti hakkinda dusundurmeye sevk ediyor; her sene malesef 38 bin kisi uyku apnesi ve bunun yol actigi kotu sonuclardan dolayi olmektedir!!!

Uyku apnesi ve horlama tedavi edilmezse baska nelere yol acabilir?

Kisilerin normal uyku duzeninde olusan huzursuzluk yuzunden, uyku apnesi olan kisiler gun icerisinde kendilerini uykulu hissederler ve konsantrasyon ve performanslarinin azalmasindan sikayet ederler.

Bu hastalarda depresyon, sinirlilik, cinsel fonksiyon kaybi, kilo alma, kalp rahatsizliklari, yuksek tansiyon, bas agrilari, ogrenme ve hafiza zorlugu, gunluk aktiviteler sirasinda uykuya dalma gibi sikayetler olusabilir.

Tedavi edilmemis uyku apneli hastalarda kaza yapma oranlari normal kisilere gore 3 kat daha fazladir.

Pilar implant nasil uygulanir?

Islem muayenehane kosullarinda yapilabilen, basit, neredeyse agrisiz, yaklasik 15 dakika suren kisa bir bir girisimdir. Damagin lokal anestezi ile uyusturulmasi sonrasi 3 adet kucuk implant ozel bir alet yardimiyla damaga yerlestirilir. Islem sonrasi hastalarin cogu ayni gun isine devam edebilirler. Kulak Burun Bogaz Doktoru Sureyya Seneldir, Mynet okurlari icin yazdi.

Pillar imlant uygulamasinin diger yontemlerden ustunlugu nedir?

Bu yontemin en onemli ustunlugu; kimyasal ajanlar icermemesi, isitma ve doku cikartilmasi gerektirmemesidir. Bu nedenle hastalara minimal rahatsizlik verir. Bir cok hasta ayni gun normal diyetine ve gunluk aktivitelerine geri donebilmektedir.

Diger tedavi yontemlerine gore minimal risk icermektedir. Diger tedavi yontemleri ameliyathane kosullari gerektirirken pillar implant uygulamasi muayenehane kosullarinda yapilabilen basit bir yontemdir.

Pillar implant uygulamasi diger tedavilerle kombine edilebilir mi?


Bu uygulama ile birlikte diger tedavi yontemleri de birlikte kombine edilebilir.

Islemin maliyeti diger tedavi yontemlerine gore nasildir?

Muayenehane kosullarinda yapilabilen basit bir girisim olan pillar implant uygulamasinin maliyeti diger yontemlerden daha ucuzdur.

Kullanilan implantlarin ozelligi nedir?

Yaklasik 18 mm uzunlugunda, 2 mm genisliginde polyesterden yapilmis, yillardir imlant olarak cesitli yerlerde kullanilan FDA onayli bir materyaldir.

Implantlar damakta ne kadar kalirlar?

Yerlestirilen implantlar vucutla uyumlu olduklari icin omur boyu kalirlar ve hic bir sorun cikarmazlar.

Hiç yorum yok: