10 Nisan 2007 Salı

Kalp Krizi Riski Olcumleri.

Riski kesin olcen sihirli bir formul yok. Geleneksel yontem gecerli...

Amerika Birlesik Devletleri'nde yapilan bir arastirma, kalp krizi riskini olcmek amaciyla gelistirilen yeni kan testlerinin, bilinen geleneksel yontemlerin onune gecemedigini ortaya koydu.

Framingham Kalp Arastirmalari kurulusu tarafindan yapilan arastirmaya gore, kanda "homocysteine" olcumu ya da CRP ve BNP olarak tanimlanan yeni testler de kalp krizi riskini tahmin etmede kesin sonuclar vermiyor.

Kalp krizi riskini olcmek amaciyla uygulanan on testle ilgili yapilan arastirma, kolesterol duzeyleri, yuksek tansiyon, asiri kilolu olma, aile icinde kalp krizi gecirenlerin bulunmasi gibi cok uzun suredir bilinen geleneksel risk olcum yontemlerinin yerini korudugunu ortaya cikardi.

1990'li yillarda baslanan arastirmaya 3 bin 209 kisi katildi deneklerden cesitli zamanlarda alinan kan ornekleri incelendi ve bu kisilerin saglik durumlari gozlendi.

New England Tip Dergisi'nde yayinlanan arastirmaya katilan Dr. Thomas Wang, soz konusu kan testlerinin risk olcmede kayda deger bir katkisi olmadiginin goruldugunu belirterek "En iyi yontem zaman icinde kendini dogrulayan ve uzun zamandir bildigimiz risk degerlendirme yontemleri" dedi.

ABD'de saglik sigorta sirketleri tarafindan karsilanmayan bu kan testlerinin maliyeti de 25 ila 150 Amerikan dolari arasinda degisiyor.

Bu arada kalp krizi konusunda 10 kisinin katildigi ve 500 bin genetik degisimin incelendigi bir arastirmanin da gelecek yil sonuclanmasi bekleniyor

Hiç yorum yok: