10 Nisan 2007 Salı

Bagirmak ses tellerini yipratiyor

Kocaeli Universitesi (KOU)Tip Fakultesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Ana Bilim Dali Bas Boyun Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Emre Ustundag, surekli bagirarak konusmanin, ses teli icinde kanamalara ve ses teli sisliklerine neden olabildigini, tedavisi icin cerrahi mudahale gerektigini bildirdi.

Ustundag, soguk alginligi ve ust solunum yolu enfeksiyonlarinin yani sira asiri bagirmanin da ses kisikligina neden oldugunu soyledi.

Ince, uzeri mukozayla kapli hassas kas dokusu olan ses telinde asiri yuklenmeye bagli "nodul" adi verilen ve ses kisikligina neden olan kucuk sisliklerin ortaya cikabildigini belirten Ustundag, nodullerin basta ogretmenler olmak uzere seyyar saticilar, mubasirler, imamlar ve sesini kullanarak is yapan diger kesimlerde siklikla goruldugunu ifade etti.

Tum nodullere cerrahi mudahale gerekmedigini ifade eden Ustundag, "Bu tur hastalara oncelikle ses istirahati ve dogru ses kullanma aliskanligi kazanmasini oneriyoruz. Gerekirse ses terapistlerine yonlendiriyoruz" dedi.

Nodullerin yani sira asiri bagirmaya bagli olarak ses teli icinde kanamalar ve "polip" adi verilen tek tarafli ses teli sisliklerinin olusabilecegine deginen Ustundag, "Bu durumda tedavi icin cerrahi mudahale gerekiyor" dedi.

Ustundag, sigara kullaniminin ses kisikliginin nedenleri arasinda oldugunu, girtlak ve bogaz kanserlerinin gelismesinde onemli bir risk faktoru olusturdugunu, sigara icip de duzelmeyen ses kisikligi olan kisilerin vakit kaybetmeden kulak burun bogaz hastaliklari uzmanina muayene olmasi gerektigini vurguladi.

Hiç yorum yok: