10 Nisan 2007 Salı

Bal, dogal ilac

Balin bircok hastaligin yani sira yara ve yaniklarin iyilesmesinde de kullanildigi bildirildi.

Samsun Tarim Il Mudurlugu Ziraat Yuksek Muhendisi Dr. Ali Korkmaz, balin binlerce yildan beri hem enerji saglayan degerli bir besin maddesi olarak hem de yara ve yaniklarin tedavisinde ve bircok hastalikta ilac niyetine kullanildigini soyledi.

"Bal bir dogal enerji kaynagidir" diyen Dr. Korkmaz, bu nedenle bir yasindan buyuk bebekler, yaslilar, sporcular, hasta ve duskunlerle birlikte normal saglikli insanlar tarafindan sevilerek ve bilincli olarak tuketildigini, bu besinin istah arttirdigini, enerji verdigini ve hastaliklara karsi direnc kazandirdigini kaydetti.

Dr. Korkmaz, balin sindirim sistemi enfeksiyonlarinda, kabizligin giderilmesinde, onikiparmak bagirsagi ulserlerinde ve karaciger rahatsizliklarinda yaygin olarak kullanildigini, ilik suyla icilirse mushil etkisi gosterip kabizligi onledigini, soguk suyla icilirse ishali durdurdugunu ifade etti. Dr. Korkmaz, karasal iklime sahip ve gun ici sicaklik farkinin fazla oldugu bolgelerde soguga ve soguk alginligina karsi, agiz, bogaz ve bronslardaki rahatsizliklarda dogal bir ilac olarak kullanilan balin doku ve kaslari yumusatici ve gevsetici ozelligi bulundugunu vurguladi. Balin gunumuzde modern tipta besleyici ve nemlendirici ozelligi nedeniyle bircok kozmetik kremlerinde, ulserlerde, acik yaralarda ve yaniklarda dogrudan surulen ilaclarin yapiminda kullanildigina da isaret eden Dr. Korkmaz, sunlari soyledi:

"Bal enfeksiyonlari onlemekte, doku olusumunu hizlandirmakta, yara ve yanik izlerini azaltmaktadir. Balin uzerinde en cok durulan, antimikrobiyel aktivitesidir. Dogal bal icinde mikrop ureyemez. Ancak, bir yasin altindaki bebeklerin besinlerine bal eklenmemeli ve bu gruba ilac yerine bal yedirilmemeli. Cunku bal clostridium botulinum sporlari icermekte olup, bir yasin altindaki bebeklerde sinir sistemi uzerine etkide bulunarak ciddi hastalanmalara neden olabilmektedir. Ayrica balin seker hastaligina iyi geldigi soylentilerinin bilimsel dayanagi yoktur. Bal da kan sekerini yukseltir ve fazla alinirsa hastayi komaya sokabilir."

Hiç yorum yok: