10 Nisan 2007 Salı

Sigara tiryakilerine spor tavsiyesi

ABD'de yapilan bir arastirma, fiziksel aktivite yapan sigara tiryakisinin, hareketsiz bir tiryakiye gore akciger kanserine yakalanma riskinin yuzde 35 oraninda daha dusuk oldugunu gosterdi.

Kadinlarin 1986 yilindan itibaren sigara kullanimi ve fiziksel aktiviteyi iceren saglik anketlerini doldurduklari, 2002 yilinin sonunda bu kadinlarin 36 bin 410'undan 777'sinin akciger kanserine yakalandigi goruldu.

Akciger kanserine yakalanan kadinlardan 125'inin sigara icmedigi, 177'sinin eski tiryaki ve 475'inin sigara tiryakisi oldugu belirtildi.

Tiryakiler arasinda akciger kanserine en fazla yakalanan grup, 324 kisiyle hareketsizler olarak tespit edilirken, fiziksel aktivite yapan tiryakiler arasinda akciger kanserine yakalanan kisilerin sayisi 151'de kaldi.

Eski tiryakilerde de fiziksel aktivite yapanlardan kansere yakalananlarin sayisi 85 iken, hareketsiz eski tiryakilerde bu sayi 95'e cikti.

Akciger kanseri riskini en fazla azaltan fiziksel aktiviteler, haftanin dort gununden fazla hafif ya da haftanin iki veya daha fazla gunu kuvvetli idman olarak belirlendi.

Fiziksel aktivitenin akciger kanseri uzerinde koruyucu etkiye sahip olabilmesinin nedeni ise henuz acikliga kavusmadi.
Arastirmanin yazari doktor Kathryn Schmitz, akciger kanserine yakalanma riskini azaltmak icin yapilacak en onemli seyin sigarayi birakmak oldugunu vurguladi.

Hiç yorum yok: