10 Nisan 2007 Salı

Bel ve boyun fitiklarina egzersizler

Gunumuzun en yaygin, belki de moda hastaligi "bel ve boyun fitigi" yakinmalari, basit egzersiz hareketleri ile kontrol altina alinabiliyor. Ameliyat gerektirmeyen duzeydeki fitiklarin tedavisinde klasik fizik tedavi yontemlerinin cogu zaman yetersiz kaldigini soyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Vildan Cerci, "Mc Kenzie tedavi teknigi ve egitimi, ciddi olarak rahatsizlik veren boyun ve bel fitiklarinin tedavisinde oldukca etkin ve son derece guvenilir bir yontemdir" diyor.

Bel ve boyun fitiklari, hastalarin buyuk kisminda, yeterince iyilesememe, hastaligin tekrarlamasi veya durumun daha kotulesmesi nedeniyle ameliyata kadar gidebiliyor. Mc Kenzie teknigi ise, varolan sikayetleri iyilestirmekle kalmiyor, tekrarlama riskini en aza indirerek, fitik riskine karsi da koruyor. Bu teknigi uygulamayi ogrenen kisi, bel ve boyun hakimiyetini eline geciriyor ve en ufak bir agri, tutulma durumunda kendi kendine tedavi eder hale gelebiliyor.

Mc Kenzie teknigini ogrenen ve uygulamaya baslayan hastalarin, kendindeki iyilik halini ilk seanstan itibaren hissedecegini soyleyen Dr. Vildan Cerci, su bilgileri veriyor:

"Hasta hizla eski hareketliligini kazanmaya baslar.Bu teknigin en buyuk avantaji 10-15 gunluk istirahat donemlerine gerek kalmamasi, agri kesici ve kas gevsetici kullanma ihtiyacinin olmamasidir. Hasta doktorundan aldigi egitimde, omurgasinin nasil calistigini ogrenir.Egitim icin zaman, ozel bir zaman ayrilmakta ve gorsel dokumanlar esliginde yapilmaktadir. Mekanik nedenlerle olusmus bel boyun problemlerini nasil kendi kendine cozecegini ogrenmek hastayi buyuk olcude doktordan, saglik kurumlarindan bagimsiz hale getiriyor. Bu teknigi, hicbir yakinmasi olmayan ancak bel ve boyun fitigi riski yuksek olan meslek gruplarinda calisan insanlarin koruyucu amacli ogrenmesi de son derece faydalidir. Ornegin; oturarak calisan, uzun sure bilgisayar kullanan, sik sik seyahat eden, uzun sureli araba kullanan, yuk kaldirmayi ve egilip dogrulmayi gerektirecek, agir islerde calisan insanlar gibi."

Dr. Vildan Cerci, hasta gruplarina gore egzersiz programlari olusturduklarini belirtiyor. Hastaya en uygun egzersiz programi beirlendikten sonra, hastanin egitimden gectigini soyleyen Dr. Cerci, soyle devam ediyor:

"Omur eklemi cevresindeki yumusak dokularin deforme olmasi halinde (disfonksiyonel sedrom), omurlar arasindaki disklerin yirtilmasi ve kaymasi durumunda (derangement sendrom), yanlis durus aliskanligina bagli omurga cevresindeki dokularda asiri gerilmesi sonucunda (postural sendrom) olusan bel ve boyun fitiklari Mc Kenzie ile tedavi edilebiliyor. Belirlenen egzersizler hastaya ogretiyor ve belli siklikta yapmasini istiyoruz. Ertesi gun kontrole cagirip, durumu degerlendiriyoruz.24 saatin sonundaki ilk degerlendirme cok onemlidir.Verilen egzersizlerin degerlendirmesi yapilir. Hastayi 3 gun takip ediyor ve uygun egzersizleri kesinlestiriyoruz. Belli bir sure sonra tekrar cagiriyor, durumuna gore yeni egzersiz programi veriyoruz. Hastanin bu programi evinde kendi kendine uygulamasi ve gunluk yasaminda McKenzie teknigine uygun omurga koruma programina gore davranmasi, yeterli olacaktir. Yaklasik 8 hafta sonunda hasta saglikli bir bel veya boyun omurgasina kavusacaktir. % 10-20'lik hasta grubunda ise kendi kendine tedavi yeterli olmayabilir. Bu grup hastalarda elle yapilacak biraz daha zorlayici teknikler gerekli olmaktadir. Bu durumda hastanin 1-2 hafta tedavi klinigine gelmesi gerekebilmektedir."

McKenzie tedavi teknigi pasif bir teknik degil, hasta katilim ve sorumlulugunu gerektiren aktif ve bilinclendirmeye dayali bir teknik olarak uygulaniyor.


Mc Kenzie teknigine kimler uygun?

Gun icinde 10 dakika bile olsa agrisiz aniniz var mi?
Agri diz uzerindeki bolgede sinirli kaliyor mu?
Uzun sure oturduktan sonra veya oturdugunuz yerden kalkarken agriniz oluyor mu?
Uzun sure egik pozisyonda kalinca agri oluyor mu?
Genellikle sabah agri daha fazla oluyor. Daha sonra iyiye gidiyor mu?
Agri genellikle hareketle iyi, hareketsiz kotu oluyor mu?
Yurumekle daha iyi hissediyor musunuz?
Genellikle yuzustu yatmak mi daha iyi, bunu test ederken once agri artabilir, daha sonra azalacaktir.
Gecmis yillarda bel- boyun atagi gecirdiniz mi?

-4 veya daha fazla soruya cevap evet ise sansiniz yuksektir.

-evet cevabiniz 3 veya daha az ise tedaviniz riskli ve ozel teknikler gerektirmektedir.

Hiç yorum yok: