10 Nisan 2007 Salı

Alzheimeri erken teshis eden molekul

Chicago - Amerikali arastirmacilar, Alzheimer hastaliginin daha belirtiler ortaya cikmadan tespit edilmesini saglayan yontem gelistirdi.

Los Angeles ve California universitelerinin uzmanlari, Alzheimer hastaliginin anormal proteinlerine yapisan bir molekulu, goruntuleme teknigiyle tespit etmeyi basardi. New England tip dergisinde yayinlanan makaleye gore, yeni yontem, birkac yila kadar Alzheimer hastaligi gelistirecek deneklerde hastaligin iki onemli
emaresini "gercek zamanli olarak beyinde gorme imkani veriyor."

Arastirmacilardan Dr Garry Small, "Arastirmamiz, Alzheimer'a yatkinligi tespit edebilmek amaciyla yeni teshis yontemi gelistirilebilecegini gosterdi. Belki de daha hastalik belirtileri ortaya cikmadan cok once teshis koyabilecegiz ve risk altindaki insanlarin ciddi tahribat gormesini onleyebilecegiz" dedi. Alzheimer; dikkat, algilama, hafiza, zeka, konusma gibi bilissel fonksiyonlari zamanla yok ediyor. Hastalik ortaya cikmadan anlasilamiyor.Arastirmacilar, yeni yontemi 83 kisi uzerinde denedi ve PET adi verilen tarayici ve MR teknigini kullanarak, risk altindaki kisileri saglikli olanlardan ayirmayi basardi. Yontemin, hastaligin seyrini de takip etme imkani verdigi kaydedildi.

Hiç yorum yok: