10 Nisan 2007 Salı

Kalp hastalarina bayram uyarisi

Kalp hastalari ve yaslilar dikkat. Onumuz Kurban Bayrami ve birbirinden cazip ikramlar mutlaka istahinizi kabartacak. Bayrama bu haberi okuduktan sonra girmenizde yarar var.


Dunya Saglik Orgutu (WHO) Kalp Damar Hastaliklari Onleme Projesi Turkiye Koordinatoru Prof. Dr. Bulent Gorenek, kalp hastalarinin yag dusurucu gidalara ve ilaclara guvenip Kurban Bayrami'nda diyetlerini bozmamalari gerektigini soyledi.

Eskisehir Osmangazi Universitesi (ESOGU) Tip Fakultesi Kardiyoloji Ana Bilim Dali ogretim uyesi de olan Prof. Dr. Gorenek, yaptigi aciklamada, kalp krizlerinin en onemli sebeplerinden birinin kan yaglarinin yuksekligi oldugunu belirterek, ozellikle "LDL" olarak bilinen kotu huylu kolesterolun yukselmesinde hastalarda kalp, damar rahatsizliklari ve kalp krizlerinin daha sik yasandigini bildirdi.

Kalp hastalari icin saglikli beslenmenin son derece onemli olduguna dikkat ceken Prof. Dr. Gorenek, soyle konustu: "Bu hastalar siviyaglarla hazirlanmis gidalari tuketme aliskanligi edinmeli ve kirmizi etten mumkun oldugunca uzak durmalidirlar. Cunku, kirmizi etin kolesterol icerigi oldukca fazladir. Maalesef yil icerisinde diyetine cok dikkat eden hastalarin bile Kurban bayramlarinda diyetlerine uymadiklarini, oldukca fazla miktarda kirmizi et tukettiklerini gormekteyiz. Sadece artan kirmizi et tuketimi degil, ayni zamanda tatli ve seker tuketimindeki artis da bu hastalarda ciddi bir sorun olarak karsimiza cikmaktadir."

"DIYETI BOZMANIN FATURASI AGIR OLUR"

Prof. Dr. Gorenek, hastalarda maalesef yanlis bir anlayisi siklikla tespit ettiklerini belirterek, "Kurban Bayrami'nda diyetlerini bozan hastalar son zamanlarda populer hale gelen bazi gida urunlerini tuketerek kolesterollerini dusurebileceklerini dusunmektedirler. Hatta kullandiklari yag dusurucu ilaclarin sayisini artirarak bir yerine birkac ilac alan hastalarin varligina siklikla sahit olmaktayiz" dedi.

Diyetini siklikla bozan, bol kirmizi et, karbonhidrat ve kati yag tuketen bir hastada "kolesterolu dusurdugu" one surulen urunlerin, hatta ilaclarin fayda saglayacagini beklemenin bir yanilgi olduguna isaret eden Prof. Dr. Gorenek, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle kalp hastalarinin Kurban Bayrami'nda ve ozel gunlerde diyetlerini kesinlikle bozmamalari cok onemlidir. Eger uzun cabalar sonrasi dusurulen ve kontrol altina alinan kolesterol seviyesi yanlis beslenme sonrasi yukselirse bunun faturasi oldukca agir olur ve bu hastalar kalp kriziyle karsi karsiya kalir."

Hiç yorum yok: