10 Nisan 2007 Salı

Dis agrisi ihmale gelmez

Dis agrilarinin nedenlerine bakarsak;
Dis curukleri ve dis abseleri
Dis minesinin asinmasi
Diseti hastaliklari
Gomulu Disler
Sinuzit gibi agiz disi hastaliklar siralanabilir.
Ulkemizde ozellikle kotu veya yetersiz agiz hijyeninden dolayi bir cok kisinin agzinda curuk bulunur.

Dis agrilari nedenleri arasinda en sik gorulen dis curukleridir. Agiz icine yerlesen bakteriler sekerli ve unlu yiyecek kalintilari ile asit olusturur ve bu da disin koruyucu tabakasini zayiflatarak curuklere neden olur.
Dis agrilari genellikle zonklama seklinde ve oldukca rahatsiz edici olarak duyulur. Agri gittikce siddetlenir ve bazen dayanilmaz bir hal alir. Ozellikle abse gibi iltihabi bir durum varsa disaridan farkedilecek kadar sisliklere neden olabilir. Sicak - soguk hassasiyeti ve dise bastirinca hassasiyet artar. Dislerde minik kirilmalar gorulebilir.
Dis agrisi basladiginda vakit kaybetmeden bir dis hekimine gitmekte fayda vardir. Zira dis agrisi nedenlerinden de anlasilacagi gibi, agri kendi kendine gecme ozelligi genellikle gostermez ve tedavi gerektirir.

DIS SAGLIGINI KORUMAK ICIN
Ancak dis sagligini korumak ve dis agrilarinda en iyi tedavinin yapilmasini saglamak icin bazi noktalara dikkat edilebilir:
Agiz hijyenine dikkat etmek
Dis agrisi basladiginda, dis aralarinda kalmis yemek artigi, vb olup olmadigi kontrol etmek; varsa dise zarar vermeden ve agriyi artirmadan temizlemek
Bilincsiz ve asiri agri kesici kullanimindan kacinmak
Bilincsiz agri giderme yontemlerinden kacinmak ( agriyan dis uzerine agri kesici konmasi, alkollu pamuk uygulamasi, vb.)
Dis hekimine agri ile ilgili ayrintili bilgi vermek ve varsa daha once gecirilen dis operasyonlarindan haberdar etmek.


Hiç yorum yok: