Ondokuz Mayis Universitesi (OMU) Tip Fakultesi Psikiyatri Anabilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Omer Boke, "Hic kimse sizofreni hastaligina yakalanma konusunda direncli degildir" dedi.
Tip Fakultesi ve Surekli Egitim merkezi tarafindan OMU Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi'nde duzenlenen Sizofreni konulu toplantida sunum yapan Yrd. Dr. Omer Boke, sizofrenin, insanin dusunce, duygu ve davranislarinda bazi degisikliklere sebep olan bir beyin hastali oldugunu soyledi.
Genel siklik verilerine gore Samsun ilinde yaklasik 5 bin sizofreni hastasi oldugu tahmin edildigini dile getiren Boke, sizofreni hastaligi butun sosyokulturel seviyelerde, irklarda, dinlerde, cinsiyetlerde esit olarak goruldugunu kaydetti.
"Herkes sizofreni hastaligina yakalanabilir" diyen Boke, "Hic kimse bu hastaliga yakalanma konusunda direncli degildir. Buna ragmen sizofreni hastalari toplum icinde ayrimciliga, dislanmaya, damgalanmaya maruz kalmaktadir. Bu tavirlarin hastalar ve aileler uzerinde cok sayida olumsuz etkileri vardir. Hasta ve yakinlarinin benlik saygisi zedelenir, aile iliskileri bozulur, arkadas edinme ve surdurmeleri guclesir, is bulmalari zorlasir. Sizofreni hastaligi tedavi edilemez bir hastalik degildir. Hastaligin bazi belirtileri surse bile kisi calisabilir ve sosyal iliskilerini surdurebilir. Calismak ve sosyal iliskileri surdurmek hastaligin gidisini olumlu etkiler. Bu nedenle tedavi toplum icinde yapilmalidir. Toplumun olumsuz ve yanlis yargilarini degistirmek icin sivil toplum orgutlerine, basina, ozellikle yerel basina onemli gorevler dusmektedir" diye konustu.
Boke, Samsun'da sizofreni hastalari, yakinlari ve ruh sagligi calisanlari tarafindan Sizofreni Dostlari Dayanisma Dernegi'nin kuruldugunu, dernegin temel amacinin hastalarin ve ailelerin birbirleriyle iletisimini artirmak, toplumun sizofreni hastaligiyla ilgili olumsuz, yanlis yargilariyla mucadele etmek oldugunu kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder