10 Nisan 2007 Salı

Kalp krizi sirasinda oksurun.

Tek basinayken kalp krizi geciren birisinin bilincini kaybetmeden onceki 10 saniye icerisinde derin derin oksurmesi hayatinin kurtulmasi icin buyuk onem tasiyor.

SABAH-'Hayat oksurugu' diye adlandirilan bu oksurmeler sayesinde alinan derin nefes akcigerleri havayla doldurdugu icin gogus ici basinc artiyor. Kalp masaji yerine gecen bu basinc nedeniyle kalbin normal ritmine donmesi kolaylasiyor. Acil Tip Uzmani Dr. Ertan Bakoglu, kalp krizi ile ilgili akilda tutulmasi gereken ilginc ayrintilarin bulundugunu ifade etti. Ilk yardim kurslarina katalinlara genellikle kendi basina bir sey geldiginde ne yapacaginin ogretilmedigini belirten Bakoglu, ayni sekilde televizyondaki ilk yardim programlarinda da bu bilginin verilmedigini soyledi. Bakoglu, pek cok kisinin kalp krizi gecirirken tek baslarina oldugunu ve yaninda yardim edecek kimse bulunmadigi bilgisini verdi.

Goguste aniden cok siddetli bir agri baslamasiyla kalp krizi belirtilerinin kendini gosterdigini belirten Bakoglu, "Gogsunuz yaniyor, sikisiyor, nefes almakta zorlandiginizi hissediyorsaniz; agri kollariniza, cenenize ve karniniza yayiliyorsa; kollarinizi kaldiracak gucunuz kalmadiysa; tum vucudunuzdan soguk bir ter bosalip, giysileriniz terden islandiysa; kendinizi cok kotu hissediyorsaniz; kalp atislarinizin duzensizlestigini fark ediyorsaniz; muhtemelen kalp krizi geciriyorsunuz demektir" diye uyardi.

Kalp atislari duzensizlesen, kendini bayilacakmis gibi hisseden, kalp krizi geciren birinin bilincini kaybetmeden once on saniye kadar zamani oldugunu hatirlatan Bakoglu, "Bu durumda panige kapilmayin. Sakin olmaya calisin. Derin bir nefes alip kuvvetlice oksurmeye baslayin. Oksurukleriniz derin olsun ve uzun sursun. Sanki gogsunuze birikmis balgami sokuyormus gibi. Iki saniyede bir derin nefes alip siddetlice oksuruge, yardim gelinceye yada kalp atislariniz duzelinceye kadar devam edin. Oksuruk sayisi dakikada 30 civarinda olmali. Bu sekilde oksurmeye devam etmeniz, yardimin erisimi icin gerekli olan altin zaman dilimleri kazanmanizi saglayacaktir." dedi.

Derin nefes alindiginda akcigerlerin hava ile dolacagini hatirlatan Bakoglu, boylece gogus ici basincin artacagini ve oksurukle olusan bu basinc artisinin kalp masaji ile benzer etkilere sahip oldugunu vurguladi. Basinc artisinin gogus icinde bulunan damar yataginin da basincini artirarak sistemik dolasimin surdurulmesini saglayacagini dile getiren Bakoglu, "Aort ve koroner arterlerdeki tansiyon yukselir. Balbin kanlanmasi artar. Kalbin normal ritme donmesi kolaylasir. 'Hayat oksurugu' dedigimiz bu oksurmeler hastanin hayatinin kurtulmasina vesile olur" ifadelerini kullandi.

DENGELI BESLENIN, BOL EGZERSIZ YAPIN

Konya Vakif Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmani Dr. Tamer Bakalim, kalbin karunmasi icin tuketim aliskanliklarinin yeniden gozden gecirilmesinin de faydali alacagini soyledi. Zeytinyagiyla yapilan yemeklerin tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Bakalim, yapilan egzersizlerin cesitlendirilmesini de onerdi. Bakalim, "Egzersizleri tek tipe indirmek size zamanla sikici gelecegi gibi vucudunuzun yeteri kaiyi calismasina engel olur. Bu nedenle yuzme ve kosma gibi tum vucudunuzu caistiracak egzersizler tercih edin ve bir gun birini yapiyorsaniz obur gun digerini secin. Yuzerken vucudunuzdaki tum kaslar ayni anda calisir. Bir dakika yuzerek bir dakika bisiklete binmis kadar kalori yakarsiniz. Ustelik bibinmenin veya kosmanin neden oldugu ekrahatsizliklari da yasanmaz. Egzersiz kalbin boyutlarini yuzde 30-40 daha buyutur. Bu, daha az enerji harcanarak vucudunuza daha cok kanin yollanacagi anlaina gelir, kalp atis hiziniz azalir." tavsiyelerinde bulundu.

Ayrica saunaya girmenin dolasim sistemine iyi geldigini ve kan akisini duzenledigini bildiren Bakalim, daha az oturup daha cok gezmenin de kalbin korunmasi acisindan onemli oldugunu sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: