10 Nisan 2007 Salı

Yan etkisiz agri kesici

Buyuk Set Kayaligi’nda (The Great Barrier Reef) yasayan bir cins deniz salyangozunun (coral marmerous – mermer gorunuslu salyangoz) toksininin agri kesici tedavilerinde kullanilabilecegi aciklandi.

Devrim niteliginde olacak bu bulus, Avustralya’nin Queensland Universite’sinde yapilan arastirmalar sonucu bulundu. Bilim adamlari, denizde yasayan koni seklindeki bilimsel adi coral marmeruos olan salyangozlardan alinan toksinlerin yan etkisi olmadan kronik agrilarin dindirilmesinde etkili oldugunu soylediler.

Arastirmaci Dr Jenny Ekberg, toksinin morfin ve lokal anesteziler gibi ilaclarinyerine kullanilabilecegini acikladi.

“ Morfin ve lokal anestezilerin bircok yan etkisi var ve ustelik cok da etkili degiller veya baska sorunlari da beraberinde getirebiliyorlar” diyen Dr Ekberg, “Ama buldugumuz bu yeni toksin, gerilim kapili (voltage-gated) sodyum kanallarini hedef aliyor ve vucuttaki baska kanallari degil sadece bu kanali hedef aldigi icin agrilari herhangi bir yan etki olmadan. dindirebiliyor.” aciklamasini yapti.

Dr Ekberg, ancak bunun eczanelerde bulunmasi icin zamanin daha erken oldugunu belirtti ve su aciklamayi yapti: “Her seyden once, coklu uretim icin bu toksinin sentezinin yapilmasini ogrenmeliyiz. Ayrica bu salyangozlarin bulunduklari yere su an icin gitmek oldukca zor.”

Dr Ekberg, toksinin piyasada bir ilac olarak kullanimindan once bir takim klinik testlerden gecmesi gerektigini ve bunun yillar alacagini belirtti. Ancak gelecekte bir devrim niteliginde olacagindan suphesi olmadigini soyledi.

Toksin, su ana kadar sadece fareler uzerinde denendi.

Hiç yorum yok: