10 Nisan 2007 Salı

Hava yolu ile bulasan hastaliklar

Hava Yoluyla Bulasan Hastaliklar.

Memorial Hastanesi'nden Gogus Hastaliklari Uzmani Dr. Fusun Soysal klimalar yoluyla bulasan hastaliklarla ilgili su bilgileri verdi:

'Akciger dokusunun iltihaplanmasi olarak tanimladigimiz zaturrenin,havalandirma sistemleri yoluyla bulasan seklini ‘Legionella Pnomonisi' olarak adlandiriyoruz.

Bu hastalik ilk kez,1976 senesinde Pensilvanya lejyonerlerinin yaptiklari bir toplantida bulunan kisilerde gorulmus ve toplanti salonundaki havalandirma sisteminden kaynaklandigi anlasilmistir.Hastaligin taninmasi ile birlikte, bu zaturre tipinin, alisilagelmis yuksek ates, oksuruk, balgam gibi bulgularin goruldugu tipik zaturreden farkli oldugu anlasilmistir.

Hastaliga neden olan, Legionella Pneumophilia denen bir bakteridir. Bu bakteri,klimalarin filtre sistemlerinde, uygun nem ve isida kolonize olmakta ve buradan ortam havasina dagilmaktadir. Siklikla otel ve hastanelerden kaynaklanan salginlar yapa,ancak tek tek vakalar da nadir degildir. Insandan insana bulastigi gorulmemistir. Akcigerlere girisi icin saptanmis en onemli yollar, solunum cihazlari, havalandirma sistemleri ve hastanelerde solunum yollarina uygulanan birtakim islemlerdir. Dolayisiyla, klimatize buyuk otel ve is yerlerinde calisanlar, havalandirma iscileri ve saglik personeli riskli gruplardir. Bu arada bakteriyi alan kisinin vucut direnci de cok onemlidir. Seker hastalari, alkolikler, yaslilar ve bebekler, kortizen tedavisi altinda olanlar, kemoterapi gorenler, bobrek yetersizligi ve kronik akciger hastaliklarina sahip kisilerde hastaligin olusumu daha yuksek orandadir. En yaygin, kolaylastirici faktor ise sigara icimidir.

Hastalarda, tipik zaturreden farkli olarak, akcigere ait sikayetler on planda degildir. Yaygin kas agrilari, bas agrisi, halsizlik, ates, huzursuzluk vardir. Ilk iki gunde yogun olmak uzere kuru oksuruk gorulur. Bulanti, kusma, ishal, karin agrisi gibi sindirim sistemi bulgulari olabilir. Hastalarin %20 sinde sinir sistemi bulgulari, ajitasyon, konsantrasyon bozukluklari, hatta koma gorulebilir. Bu belirtiler arasinda solunum sistemini aklimiza getirecek en onemli bulgu, kuru oksuruktur.

Hastanin muayenesi ve akciger filminde, kesin taniyi koydurabilecek ozel bulgular yoktur. Grafide akcigerlerin alt kisimlarinda iltihapli alan gorulebilir, akciger zarinda sivi birikimi olabilir. Hastalik genellikle tek taraflidir. Akcigerlerin bilgisayarli tomografisi, daha detayli incelemeye olanak verir. Laboratuar olarak, serolojik birtakim testler taniya yardimcidir.

Hastaligin tedevisinde, 15-21 gun sureyle, bu bakterilere yonelik antibiotiklerin kullanimi onemlidir. Uygun zamanda ve dozda kullanilan antibiotiklerle hastaligin iyilesmesi tamdir.

Klimalari yogun olarak kullandigimiz su gunlerde ates ve oksuruk sikayeti olan kisiler, bu bulgularin basit bir gripal enfeksiyon olmayip, zaturre baslangici da olabilecegini akilda bulundurmali ve hastaneye basvurarak tetkiklerini yaptirmalidir.'


Hiç yorum yok: