10 Nisan 2007 Salı

Usutmeyim’ derken hasta olmayin

Selcuk Universitesi Meram Tip Fakultesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Ana Bilim Dali Ogretim Uyesi Yrd. Doc. Dr. Bahar Keles, yaptigi aciklamada, genelde "soguk alginligi" olarak adlandirilan enfeksiyonlarin, aslinda cesitli viruslerin yol actigi ust solunum yolu enfeksiyonlari oldugunu soyledi.

Keles, soguk alginliginin en sik gorulen belirtilerinin burun tikanikligi, burun akintisi, hapsirma, bogazda yanma hissi ve oksuruk oldugunu, zaman zaman hafif sekilde atesin de belirtiler arasinda yer alabildigini ifade etti.

Usutme korkusu

"Soguk alginligi" olarak bilinen rahatsizliklarin, sanilanin aksine vucudun soguga maruz kalmasindan cok, kisilerin, ozellikle kisin, viruslerin havalandirmayan mekanlar gibi uremeye uygun ortam bulduklari yerlerde uzun sure kalmasindan kaynaklandigini anlatan Keles, sunlari kaydetti:

"Kis aylarinda kisilerin, havalandirmasi yetersiz kapali mekanlarda bulunmalari, soguk alginligi olarak da bilinen ust solunum yolu hastaliklarina neden olan viruslerin bulasmasini kolaylastirmaktadir. Bu ozelliginden dolayi soguk alginligina cogunlukla, okullar, is yerleri gibi, (Kisin usumeyelim) diye dusunulerek havalandirilmayan mekanlarda yakalanilir.

Insanlarimizin en buyuk yanlisi, 'solunum yolu enfeksiyonlari soguk havadan kaynaklaniyormus' gibi dusunulmesidir. Soguk alginliginin bulasmasi ise burun akintisi, aksirik, oksuruk ya da elden ele temasla viruslerin aktarilmasi gibi insandan insana seklinde olmaktadir."


Hiç yorum yok: