Besin ogelerinin yeterli miktarda alinip vucutta kullanilmasi gerekiyor.
Bu ogelerin herhangi biri alinmadiginda veya gereginden az yada cok alindiginda, buyume ve gelisme engelleniyor, saglikta bozulmalar yasaniyor.
Vucudun buyume ve gelismesi, verimli calismasi, dis etkenlere ve hastaliklara karsi direncli olabilmesi icin dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte dikkat edilecek 12 adimla saglikli beslenme mumkun.
Vucudun buyumesi, dokularin yenilenmesi ve calismasi icin gerekli olan besin ogelerinin herbirinin yeterli miktarda alinmasi ve vucutta uygun sekilde kullanilmasi, yeterli ve dengeli beslenme anlamina geliyor. Besin ogeleri vucudun gereksinimleri duzeyinde alinmazsa, yeterli enerji olusmadigi ve vucut dokulari yapilamadigindan, yetersiz beslenme durumu olusuyor.
Saglik Bakanligi'ndan edinilen bilgiye gore, saglikli beslenmede dikkat edilmesi gereken 12 adim bulunuyor. Buna gore,
-Gunluk tuketilen besinlerin cok cesitli olmasi gerekli. Besinlerin cogunlugu hayvansal gidalar yerine bitkisel gidalardan secilmeli. Gunde; sabah-ogle ve aksam olmak uzere 3 ogun beslenilmeli. Ogun atlamamaya ozen gosterilmeli. Daha cok dogal ve taze besinler tercih edilmeli.
-Gunluk beslenmede bulgur, misir, pirinc, makarna gibi ekmek ve tahil grubu besinlerin bulunmasina ozen gosterilmeli. Gunluk enerji gereksiniminin en az yuzde 55'i karbonhidratlardan saglanmali.
-Gunde 5-7 porsiyon taze sebze ve meyve yenilmeli. Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve posa gereksinimlerini karsiliyor. Posa ozellikle barsak hareketlerini duzenliyor, kan sekeri ve kolestrol duzeylerinin dusmesine yardimci oluyor.
-Her gun orta duzeyde fiziksel aktivite yapilarak, vucut agirligi tavsiye edilen sinirda tutulmali. Duzenli olarak yuruyusler yapilmali. Besinlerle alinan enerji miktari ile harcanilan enerji miktari dengelenerek vucut agirligi korunabilir. Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte duzenli yapilan fiziksel aktivite, kalp ve solunum fonksiyonlarini duzenliyor, osteoporozu onluyor.
-Gunluk tuketilen yag miktari kontrol edilmeli. Yagdan gelecek enerji miktari toplam enerjinin yuzde 30'unu gecmemeli. Yemeklerde hayvansal kaynakli yaglar yerine, zeytinyagi, aycicek yagi, misirozu gibi sivi yaglar tercih edilmeli. Yemekler pisirilirken haslama, izgara ve firinda pisirme yontemleri kullanilmali. Kizartma ve kavurmalardan uzak durulmali. Etli pisirilen yemeklere ayrica yag ilave edilmemeli.
-Sucuk, salam, sosis gibi yagli et ve et urunleri yerine; balik, tavuk, hindi eti veya kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller tercih edilmeli.
-Yagsiz veya az yagli sut ve sut urunleri tercih edilmeli.
-Az sekerli besinler tercih edilmeli. Tatlilar ve sekerli iceceklerin tuketimi sinirlanmali.
-Gunluk tuz alimi, ortalama 1 cay kasigi olacak sekilde azaltilmali. Salamura, konserve, zeytin ve tursu gibi tuz iceren besinlerin tuketimi azalmali.
-Alkol kullanilmamali.
-Besinlerin hazirlanmasi, pisirilmesi sirasinda hijyen kurallarina dikkat edilmeli. Yiyecekler pisirilirken haslama, firinda ve buharda pisirme yontemleri tercih edilmeli. Kizartmalardan kacinilmali.
-Bebekler ilk 6 ay sadece anne sutuyle beslenmeli ve 6 aydan sonra uygun besinlere baslayarak yeterli ve dengeli beslenmeleri saglanmali.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder