10 Nisan 2007 Salı

Kalp Hastaligina Yakalanmamak Icin

Prof. Dr. Ramazan Ozdemir uyardi: Kalbinizde sorun olmamasi icin...

Turk Kardiyoloji Invazif Dernegi Baskan Yardimcisi ve Inonu Universitesi Tip Fakultesi Turgut Ozal Tip Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Prof. Dr. Ramazan Ozdemir, kalp hastaligina yakalanmamak icin sebze meyve yemenin ve egzersizin onemli oldugunu soyledi.

Toplantida yapilan bilimsel calismalarda genelde kalp hastasi olmamak icin nelerin yapilabileceginin ele alindigini soyleyen Prof. Dr. Ozdemir, kalp hastaligina yakalanmamak icin sebze meyve yemenin oneminin anlatildigini belirtti.

Kuru uzum, ceviz ve bademin ise belli miktarda onerildigini aktaran Prof. Dr. Ramazan Ozdemir, insanlarin son zamanlarda fazla hareket yapmamasi nedeniyle daha fazla kalp rahatsizliginin goruldugunu belirterek, kalp hastasi olmadan onlemini almanin daha kolay ve onemli oldugu vurguladi. Gunde yarim saat kadar ritmik yurumenin kalp hastasi olmama ve damar tikanikligi yasamamada onemli oldugunu dile getiren Prof. Dr. Ozdemir, "Mahalli deyimle, kan devir daim olursa kanda cokelme olmaz ve kan devir daim olunca da kalp hastasi olunmaz. Duzenli hareket, duzenli sebze meyve yemek, saglikli hayata sebep olur" dedi.

Kalp rahatsizliklarinin genclere kadar inmesinin sebebinin hareketsizlik olduguna parmak basan Prof. Dr. Ozdemir, "Bunun da nedeni fazla hareket etmemekten kaynaklaniyor. Bu nedenle, eger is yogunlugundan yurume imkani olmayanlar evlerinde bir yuruyus bandiyla bunu zamanlari musait oldukca kullanilirlarsa, kan hareket eder ve kanda cokelme olmaz ve dolayisiyla kalp hastaligi ortaya cikmaz. Onemli olan kalp hastasi olmamak icin kendimize iyi bakmamizdir. Gunluk egzersizleri ihmal etmemeliyiz. Yoksa kalp hastasi olduktan sonra tedavisi daha masrafli ve daha zor oluyor" aciklamasini yapti.

Hiç yorum yok: