Saglik Bakani Recep Akdag, 4 ilde baslattiklari aile hekimligi uygulamasini 2007 yilinda 20 ile cikarmayi istediklerini soyledi.
Akdag, Jasmin Otel'de meslek temsilcileriyle duzenleyecegi toplanti oncesinde gazetecilere yaptigi aciklamada, Saglik Bakanliginin 2007 yili hedefleriyle ilgili bilgi verdi.
Bakanlik olarak 2007 yili hedeflerini uc baslikta degerlendiren Akdag, ''Ulkemizde su anda aile hekimligi uygulamasi 4 ilde yapilmaktadir. Bu uygulamayi 2007 yilinda 20 ile cikarmayi istiyoruz'' dedi. Akdag, 2007 hedefleri arasinda aile hekimligi uygulamasinin ilk sirada geldigini kaydederek, soyle devam etti: ''Aile hekimligi, bakanligimizin 2007 yili hedeflerinden bir tanesiydi.
Digeri ise hastanelerimizi, merkeze daha az bagimli olan kamu ozerk isletmeleri haline getirmektir. Bunun icin bir kanun tasarisi hazirlamaktayiz. Bunlar kamunun isletmeleri olacak. Kamu tarafindan yonetilecek, kamu ozerk isletmeleri olacak. Bir digeri ise butun hastanelerimizin ihtiyaci olan cihazlarin envanterini cikaracagiz. Bunlari yeniden gozden gecirecegiz. Bu calismada hicbir kamu hastanesinde hastanin ihtiyaci olan cihazlar acisindan eksiklik kalmamasini amacliyoruz. Ayrica bu hususta yoneticilerimizi de uyarmis olacagiz.''
Gecmis donemlerde vatandaslarin kamudan hakki olan saglik hizmetini alabilmesi icin muayenehanelere yonlendirildigini ancak bu tur uygulamalara kesinlikle karsi olduklarini vurgulayan Akdag, ''Kamu hastanesine giden iscinin, isci emeklisinin, esi ve cocugunun, esnafin, Bag-Kur'lunun, devlet memurunun ya da yesil kartlinin gittigi devlet hastanesinde, hizmet yeterince verilmiyorsa, saglik hizmeti icin adres muayenehane gosteriliyorsa, biz bunu kabul etmiyoruz'' diye konustu.
Ozel sektore ait bir takim kuruluslarin oldugunu, insanlarin, cebindeki parayla bu hizmeti alabilecegini, buna bir sey demediklerini ifade eden Akdag, sunlari soyledi: ''Yani vatandasimizin kamudan saglik hizmeti almasi hakki iken onu almak icin bir baska adrese yonlendirilmesini dogru bulmuyoruz. 4-5 sene once hastanelerden hizmet almak icin muayenehanenin yolunu tutmaktan baska hicbir care yoktu. Bu konu genellikle halinin altina supurulen bir konuydu.
Yani bunu herkes gormuyormus, bilmiyormus gibi davraniyordu. Biz bu meselelerin uzerine gittik. Hekimlerimize ek odemeler yaparak saglik hizmetini tesvik ediyoruz. Dolayisiyla bazi sehirlerimizde hem muayenehaneler, hem de bu tur aliskanliklar azaldi. Bu bazi sehirlerimizde orta derecede, bazi sehirlerimizde zayif derecede oldu. Giresun'un hangi derecede oldugunu soylemiyorum. Ama vatandasimizi da devleti onun arkasindadir diye bilgilendirmis olalim.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder