10 Nisan 2007 Salı

Uzun Yasamanin 10 yolu

Uzun Yasamanin 10 Yolu
Omre omur katan tavsiyeler

Iyimser olun, evlenin, hayvan besleyin, stres ve sigaradan uzak durun gibi 10 maddelik liste bircogumuzun yabancisi degil. Ancak Amerikali bilimadamlari uykunun azi oldugu gibi fazlasinin da zararli oldugunu iddia ediyor.

Uzun bir yasam mi istiyorsunuz? O zaman ise dusunce biciminizi degistirmekle baslayin. Cunku Amerika'daki Mayo Clinic uzmanlari optimist yani iyimser dusunmenin erken olum riskini yuzde 50 azalttigini soyluyor. Amerika'daki California Universitesi'nin yaptigi bir baska arastirmada ise iyimser dusunmenin yani sira sosyal iliski, fiziksel aktivite, egitim ve maddi durumun da yasam suresini uzatan onemli birer faktor oldugunu gozler onune serdi. "100 yil yasamak hayal degil" diyen uzmanlara gore uzun bir hayatin sirri 10 adimda gizli. Iste yapmaniz gerekenler:

1. Optimist olun: Optimist (iyimser) olmak yasamin yuzde elli uzamasina neden oluyor. Pesimistler ise stresin yol actigi yuksek tansiyon gibi hastaliklar yuzunden hayata daha erken veda etmek zorunda kaliyor.

2.Cok fazla uyumayin: Uzun uykulari seviyorsaniz bundan hemen vazgecin. Cunku arastirmalarda cok fazla uykunun omru kisalttigi ortaya cikti. Ancak az uyumaktan da kacinmalisiniz. Eger dort saatten az uyuyorsaniz yine erken olum riskiniz fazla demektir. Uzmanlara gore en ideal uyku saati6 ya da 7 saat olmali.

3. Sigarayi birakin: Artik sigaranin saglik icin zararli oldugunu cocuklar bile biliyor. Fakat halen milyonlarca kisi bu konuda vurdumduymaz davranmaya devam ediyor. Sigara icenlerin kansere yakalanma riskinin icmeyenlere oranla iki kat daha fazla oldugu unutulmamali.

4. Bol bol seks yapin: Duzenli bir seks hayati olan insanlar daha saglikli ve daha az stresli oluyor. Haftada besten cok seks yapan erkeklerde prostat kanseri, kadinlarda meme kanseri riski azaliyor. Migren agrilarini yok etmeye yardimci oluyor. Daha genc gosteriyor. Depresyona iyi geliyor. Kalp krizi riski yari yariya azaliyor. Bagisiklik sisteminin guclenmesine yardimci olarak hastaliklara karsi vucudun direncini arttiriyor.

5. Hayvan sahibi olun: Arastirmalarda hayvan sahibi olanlarin olmayanlara oranla yuzde 12 daha uzun bir hayata sahip oldugu ortaya cikti. Ozellikle de kopek sahibi olanlar. Hayvanlar insanlarin mutsuzlugunu azaltiyor. Ayrica kendini yalniz hissetmemesini de sagliyor.

6. Duzenli kontrole gidin: Duzenli kontrol hastaliklarin erken teshisi anlaminageliyor. Uzmanlar saglik kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiginin altini ciziyor.

7. Zengin olmak: Zengin olanlar fakirlere gore daha uzun yasiyor. Cunku daha saglikli kosullarda yasiyorlar ve daha iyi besleniyorlar. Ayni zamanda daha iyi sartlarda tedavi olma imkanina sahip oluyorlar.

8. Stresten uzak bir hayat: Cok stresli bir hayata sahip olanlarin 55 yasina geldiginde kalp krizi gecirme riski daha az stresli bir hayat surenlerle kiyaslandiginda 6 kat daha fazla. Bu yuzden hayatinizdan stresi cikarin.

9.Antioksidan degeri yuksek besinler: Ispanak, domates, brokoli gibi kanser riskini azaltan sebze ve meyvelerle beslenin.

10. Evlenin: Evlenin ancak evlenirken buyukannesi ya da buyukbabasi halen hayatta olan kisileri kendinize es olarak secmeye ozen gosterin. Cunku uzun bir yasamda genler de cok buyuk rol oynuyor. Bu belki size yardimci olmayabilir. Ancak cocuklarinizin daha uzun omurlu olmasini saglar. Ote yandan evli erkeklerin yalniz yasayanlara oranla daha uzun yasadiklari da ortaya cikmisti.

Hiç yorum yok: