Vucudumuzun fonksiyonlarini yerine getirmesinde onemli payi olan yaglarin en sagliklisi sivi yaglardir. Fakat sivi da olsa, yagin fazlasi insan vucuduna zarar veriyor.
Vucudumuzun fonksiyonlarini yerine getirmesinde onemli payi olan yaglarin fazlasi, sivi da olsa zarar veriyor. 1 gram sivi veya kati yag 9 kkal. enerji iceriyor. 1 kilo sebze yemeginde 2 yemek kasigi, salatalarda ise kisi basi 1 tatli kasigi sivi yag kullanmak yeterli
Hemen hepiniz saglikli beslenme icin doymus yaglardan uzak durmaniz, doymamis yaglari tercih etmeniz gerektigini duymussunuzdur. Zeytinyagi ise genelde ‘mucize yag’ olarak tanitilir. Peki, doymus -doymamis yaglarin arasindaki fark nedir? Saglik acisindan ustun ozellikler tasiyan yaglar hangileri? Acaba zeytinyagi mucize bir yag midir?.. Iste, Etik Diyet Danismanlik'in sahibi Beslenme Uzmani Turgay Kose 'den vucudumuz icin 'azi yarar, cogu zarar' denilebilecek yaglar hakkinda merak ettikleriniz... Ic organlarin dis darbelerden korunmasi, vucut isisinin denetimi, eklemlerin kayganliginin saglanmasi acisindan vucut icin gerekli olan yaglarin azi karar, cogu zarar. Dunya Saglik Orgutu, enerji vermelerinin yani sira, yagda eriyen vitaminlerin kullanimi ve elzem (esansiyel) yag asitlerinin vucuda temini icin gunluk enerjinin yuzde 25-30'unun yaglardan karsilanmasi gerektigini vurguluyor. Bu yaglar besinlerin icerisinde bulunan ve yiyecek hazirlanirken eklenen yaglar olmak uzere ikiye ayriliyor.
BUNLAR KOTU YAGLAR
Et, sut, yogurt, peynir, yumurta gibi hayvansal kaynakli besinlerde gorunmeyen yaglar mevcut. Bu yaglar doymus yani 'kotu yaglar' olarak kabul ediliyor. Etin gorunen yaglarini, tavuk ve hindinin derisini ayirmali, sut, yogurt ve peynirin yarim yagli hatta yagsiz (light) olanlarini tercih etmelisiniz. Tereyagi, margarin, ic yagi, kuyruk yagi, kuruyemisler, sakatatlar ve et urunleri de doymus yag icerdigi icin, bunlardan da mumkun oldugunca kacinmak gerekiyor.
TAVSIYELER...
Uzmanlar beslenmede omega 3, 6 ve 9 yag asitlerinin tuketilmesini oneriyor. Bunun icin, haftada 2-3 kere balik yemeli, karisim yaglari tercih etmelisiniz. Ideal yag karisimi icin evinizde bulunan herhangi bir kap veya yagdanliga, ucte iki oraninda zeytinyagi / findik yagi veya kanola yagi koyarak, uzerini misirozu / aycicek veya soya yagi ile tamamlayabilirsiniz. Elde edilen karisim yagi salata ve yemeklerde kullanabilirsiniz. 1 kilo sebze yemeginde 2 yemek kasigi, salatalara ise kisi basi 1 tatli kasigi siviyag eklenmesi tavsiye edilir.
KILO DA ALABILIRSINIZ...
Doymamis yag asitleri iceren sivi yaglar ise 'kotunun iyisi' olarak tanimlaniyor. Sonucta kati da olsa sivi da olsa 1 gram yag 9 kkal. enerji iceriyor. Bu yuzden kullandiginiz yagin miktarina dikkat etmekte yarar var. Yaglarin enerji icerikleri cok yuksek oldugundan kullanilan zeytinyagi da olsa, mucize yag degil. Fazla tuketilmesi durumunda kisi kilo alimina bagli olarak sorunlar yasayabiliyor. Ote yandan kati margarinlerde kalp -damar sagligi acisindan son derece zararli olan trans yag asitleri ve kolesterol bulunurken, sivi yaglarda kolesterol bulunmadigi gibi kan lipitleri uzerinde olumlu etkiler yaratiyor. Sivi yaglar ayrica beyin gelisimi, gorme ve kanin pihtilasmasi ile ilgili olarak da onemli roller ustleniyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder