13 Nisan 2007 Cuma

Yetkililerden 'D vitamini' uyarisi!!!!!!!!!!!!!

Aydin Il Saglik Muduru Mehmet Cobanoglu, sonbahar ve kis doneminde dogan cocuklarin gunde en az 10-15 dakika gunes isigina cikarilmasi gerektigini soyledi.

Ozellikle sonbahar ve kis donemlerinde dogan cocuklarda D vitamini eksikligi goruldugunu ve bunu onlemek amaciyla her gun bebeklerin 10-15 dakika gunese cikarilmasi gerektigini belirten Il Saglik Muduru Mehmet Cobanoglu, "D vitamini yetersizliginin neden oldugu sonuclar, bebek ve cocuk sagligina olumsuz etkileri toplum sagliginin gelistirilmesi acisindan onem tasimaktadir. Ozellikle 5 yas alti cocuklarda, ureme cagindaki kadinlarda ve adolesanlarda D vitamini yetersizligine bagli problemler karsimiza cikmaktadir. Bu onemli halk sagligi sorununun cozumune yonelik bakanligimiz tarafindan baslatilan proje kapsaminda, Aydin'da tum saglik ocaklarinda ucretsiz D vitamini destegi verilmektedir. Tum ailelerin bu destekten faydalanmasini istiyoruz" dedi.

Sonbaharda dogan cocuklarda ilk 6 ay gunes isigi gormedikleri icin rasitizm riskinin daha fazla oldugunu kaydeden Cobanoglu, "Yeterli derecede gunes isigi, diger bir deyisle D vitamini almayan cocuklarda yasina gore cesitli belirtiler gorulur. Bunlardan bazilari, kafatasi kemiginin yumusakligi, el ve ayak bileklerinin genislemesi, oturma pozisyonuna gecmekte zorluk, gec yurume, dislerin gec cikmasi bacak carpikligi gibi rahatsizliklardir. Cocuklar gibi butun hamile kadinlar da gunde 10-15 dakika gunes isigina cikarak yeterli miktarda D vitamini alabilirler" diye konustu.

Cobanoglu, Saglik Bakanligi tarafindan "Bebeklerde D Vitamini Yetersizliginin Onlenmesi ve Kemik Sagliginin Gelistirilmesi Programi" kapsaminda tum bebeklere 1 yil boyunca gunde 3 damla ucretsiz D vitamini destegi saglandigini sozlerine ekledi.

Hiç yorum yok: