13 Nisan 2007 Cuma

Meyvelerin beslenmemizdeki yeri ve kullanilmasi ..


Yeterli ve dengeli beslenebilmek icin sebze ve meyve grubundan gunde en az 3 porsiyon yemek gerekir.
Meyvelerin tanimi ve yapisi
Botanikte, bitkilerin olgunlasmis cekirdekleri ile cekirdege yakin kisimlarina meyve denilmektedir. Taze meyveler; ����bolik reaksiyonlarin surdugu canli hucrelerden olusmustur. Bu hucreler besin ve su gereksinimlerini karsilayan bitkilerden kesilmelerine ragmen yasar durumdadir. Meyvelerde hucreler pektik maddelerle birbirleine baglanirlar. Hucre duvarinin esas maddeleri seluloz, pektin, hemiseluloz ve lignindir. Petkin; ham meyvede protopetkin adi altinda kalsiyum magnezyum tuzlari ile birlesmis olarak bulnur. Meyve olgunlastikca protopetkin pektine o da pektik aside donusur ve meyve gittikce yumusar.

Meyvelerin besin degeri
Meyveler gunluk enerji ve protein gereksinimine cok az katkida bulunurlar. Bu nedenle sisman kisilerin tatli yerine sofralarinda taze meyve bulundurmalari tavsiye edilir. Bunun yaninda mineraller ve vitaminler yonunden zengindirler. Meyveler bulundurduklari vitamin cesidi ve miktari bakimindan farklidirlar. Genellikle turuncgiller, seftali, cilek ve benzeri meyveler C vitamini, kayisi ise A vitamini icin iyi kaynaktir. Diger meyvelerdeki C vitamini miktari daha az olmakla beraber taze olarak yenildiklerinde C vitamini gereksiniminin karsilanmasina yardimcidirlar. Herhangi bir meyve cesidinin kapsadigi C vitamini miktari iklime ve diger yetistirme kosullarina gore degismektedir. Ambalajlama ve saklama yontemleri de meyvelerdeki C vitamini miktarini etkiler.

Meyvelerin besin degerinin yani sira istah uzerinde de olumlu etkileri vardir. Meyvelerin lezzeti, bilesimlerindeki asit ve sekerden ileri gelmektedir. Meyveler olgunlastikca bulundurduklari asit miktari azalmakta, seker miktari ise artmaktadir. Sekerin verdigi tadin asitle birlesmesi sonucu hos bir lezzet olusmaktadir. Meyvelerin bilesiminde bulunan seluloz, bagirsak faaliyetlerini duzenler. Genellikle kabuklu meyveler, kayisi, erik, uzum, incir ile bunlardan yapilan marmalet ve receller bagirsak hareketlerini artirdigindan kabizliktan sikayeti olanlara tavsiye edilir. Eksi elma ve seftali ise ishali olan kimselere iyi gelir. AFIYET OLSUN

Hiç yorum yok: