13 Nisan 2007 Cuma

Cocuk Ve Dayak......

Yapilan arastirmalar, cocugun yetistirilmesinde disiplini saglamak icin kullanilan siddetin, hicbir zaman ise yaramadigini gosteriyor. Uzmanlar, dayak yiyen cocugun, yaptigi ise sadece dayak riski devam ettigi surece ara verdigini belirterek, "Dayak riskinin ortadan kalktigini hissettiginde, hareket tekrarlanir. Cunku cocuk, bu hareketi neden yapmamasi gerektigi ana fikrini almamistir" diyor.

Cocuklar cogunlukla kendilerine vuran birine baskaldiri gosteriyor ve onun sozlerine uymak istemiyor. Cocuklarin, disiplinin asil amaci olan dogru ve yanlis ayirimini siddet sebebiyle ogrenemedigini belirten uzmanlar, "Dayak ayrica bircok negatif etkiye de sahiptir. Mesela bunlardan biri, dayagin siddeti ogretmesidir. Cocugunu ya da karisini doven bircok kisi, zamaninda kendi de siddet gormustur. Kimisi icin de dayak, tartismalari cozmenin tek yolunun kaba kuvvet oldugunu ogretir. Ve cocugun, hayal kirikliklari, sinirle basa cikabilecegi daha ilimli yollari ogrenmekten alikoyar" diye konustu.

Dayagin gucun kotuye kullanilmasi oldugunu anlatan uzmanlar, "Disiplin sirasinda siddet kullanimiyla, istemeden de olsa cocugunuzun yaralanmasina neden olursunuz. Baslangictaki siniriniz gectiginde dayak daha az fiziksel zarara neden olur. Genelde baslangictaki siniriniz gectiginde dayak olayina girisilmez bile ama girisiliyorsa, bu cozulmesi gereken bir problemin habercisi olabilir. Cogu uzman ve ebeveyn bir konuda hem fikirdir. Henuz kelimeleri tam anlayamayan bir bebek, cok ciddi bir hata yapiyorsa, (elektrik prizlerini ya da sicak bir yuzeyi ellemek gibi) eline ya da poposuna vuracaginiz sesli bir tokat kabul edilebilir. Ancak cocugun idrak yetenegi gelistikten sonra artik fiziksel guc kullanilmamalidir" dedi.

Hiç yorum yok: