13 Nisan 2007 Cuma

SaC DOkUlmesI Hastalik HabercIsI OlabIlIr

Uludag Universitesi Tip Fakultesi Dermatoloji Anabilim Dali Ogretim Uyesi Doc. Dr. Hayriye Saricaoglu, normal bir bireyin gunde ortalama 50-100 kadar sacinin dokuldugunu, sac koklerinin maksimum 8 yila kadar yasayabildigini anlatti.

Dinlenme donemine dikkat
Genetik yatkinlik, beslenme bozukluklari, agir diyetler, stres, gebelik, enfeksiyon hastaliklari ve vitamin eksikliginin sac dokulmesinde etkili olabildigini anlatan Saricaoglu, sac koklerinin yuzde 90'inin aktif, yuzde 10'unun ise dinlenme halinde oldugunu soyledi. Saricaoglu, 2-4 ay suren dinlenme doneminin sonunda sac telinin dokuldugunu belirterek, dokulen sac telinin yerini ayni sac kokunden buyuyen yeni bir telin aldigini kaydetti.

Saclarin ozellikle mevsimsel gecis donemlerinde hizli bir dokulme donemine girdigini dile getiren Saricaoglu "Mevsimsel sac dokulmesi normaldir ancak, mevsimle ilgisi olmayan dokulmelerde mutlaka doktora basvurulmalidir. Cunku sac dokulmesi kansizlik, demir eksikligi, hormonal bozukluklar ve immunolojik rahatsizliklar gibi bircok sistemik hastaligin belirtisi olabilir" uyarisinda bulundu.


Saricaoglu, toplumda oldukca yaygin olarak gorulen ve "Erkek tipi" sac dokulmesi olarak da bilinen "Androjenik alopesi"nin sanilanin aksine sadece erkeklerde gorulmedigini, bu tip sac dokulmelerine kadinlarda da rastlandigini vurguladi.

Sac dokulmelerinin ozellikle 30-40'li yaslarda arttigina deginen Doc. Dr. Saricaoglu "Sac dokulmesi genellikle insanlarda psikolojik olarak rahatsizlik yaratiyor. Erkek tipi sac dokulmesinde kullanilan bazi ilaclarla, saclarin geri donmesi mumkun oluyor. Ancak, ilaclarin surekli kullanilmasi gerek. Cunku ilac birakildiginda saclar tekrar dokulebiliyor" diye konustu.


Hiç yorum yok: