13 Nisan 2007 Cuma

Psikolojik cilt hastaliklari

Psikolojik cilt hastaliklari

Dermatolojik yani baska bir deyisle cilt hastaliklarinin bir cogunda psikolojik faktorler rol oynamaktadir. Psikokutan dermatozlardaysa psikolojik rahatsizlik on plandadir ve bu hastaligin bir gostergesi olarak ciltte lezyonlar olusmaktadir. Gercekte psikokutan dermatozlarin kesin bir siniflamasi yoksada burda

1.Artefakt dermatiti

2.Norotik ekskoriasyonlardan bahsetmek istiyorum:

Artefakt dermatiti

Esasinda primer olarak bir psikiyatrik rahatsizlik olmakla beraber kisinin derisindeki problemler sebebiyle dermatologlarin teshis koydugu bir hastaliktir. Tani koymak bazen zor olmakla beraber lezyonlar cogu hastada tipik tani koydurucuda olabilir.

Hipokrat zamanindan beri rastlanilmaktadir. Hastanin kendi derisinde kesme,delme,yolma,sikistirma,cimdikleme,vurma ,enje ksiyon ve benzeri eylemlerle bilincli veya bilincsiz olarak yaptigi yikimlar sonucu aniden ortaya cikan lezyonlar vardir. Dedigim gibi bir psikiyatrik problem olan hastalikta bu lezyonlarin olusturulmasi sirasinda aciya nasil dayandiklari bazen hayret uyandirir.

Artefakt dermatitinde ciltteki bulgulari yani lezyonlar duzensiz ve daginik olup, ellerin ozellikle de sag elin uzanabilecegi alanlardadir. Bayanlarda genellikle yuz,el ve kollarda yerlesir.

Artefakt dermatitinde belirtiler, yikim icin kullanilan malzemelerin niteligine bagli olarak degismektedir: Hasta lezyonlari olusturmak icin jilet,bicak,cam parcalari yada kendi tirnaklarini kullanarak kesikler,yariklar olusturabilir.Lezyon sekilleri hic bir deri rahatsizligina benzemeyen turden koseli,duzensiz yada geometrik bicimli olabilir. Cogunluklada lezyon boyutlari 1 cm den buyuktur bazen tum karin yada kolun tamaminda olabilir. Bunlardan baska hasta lezyonlari olusturmak icin asit yada alkali ajanlar,fenol,gumus nitrat gibi maddelerde kullanabilir yada vucudunda sigara sondurerek lezyon olusturabilir.Bu durumlarda yercekimine bagli olarak sivi maddelerin akmasi yada etraftaki deriye bulasmasiyla cizgisel yada yilanvari lezyonlar goze carpabilir. Buraya kadar yazdigim durumlarda tani koymak genellikle zor degildir iyi bir muayeneyle tani konulabilmektedir.

Bunun disinda deri altina alkali,nisasta,silikon,yag,gaita,tukuruk,idra r,mur ekkep enjekte edenler,goz kapaklarina hava enjekte edip odem olusturanlar, allerjik hastaligi olup ozellikle bu allerjenlere kendini maruz birakip hastaliginin alevlenmesine sebep olanlarda vardir.Bu hasta grubunda lezyonlar baska deri hastaliklarini taklit edeceginden tanilarida zordur.

Artefakt dermatiti kadinlarda erkeklere oranla daha sik gorulur. Her yasta gorulebilmekle birlikte ergenlik ve genc eriskinlikte daha siktir. Hastalar cogunlukla ice donuk,emosyonel yonden olgunlasmamis ve bencil yapili kisilerdir bazen anoreksi ve de alkol bagimlilik problemleri de olabilir. Hastalik ergenlik doneminde ebeveynlerle iletisim bozuklugu, kiskanclik ,fiziksel yada cinsel travmalar sonrasi yada ani gelisen strese karsi gecici bir uyum bozuklugu sonucu baslayabilir.

Hastalarin genellikle yuzeyselde olsa tibbi bilgileri vardir.Kendisi veya cok yakin bir aile uyesi saglik sektorunde calisan hasta sayisi oldukca fazladir.Tum bunlar hastalarin lezyonlari daha profesyonelce taklit ederek gercek deri hastaliklarina benzetmelerini saglamaktadir.

Bu gruptaki hastalar lezyonlarinin aniden ciktigini soyler ve cok ayrintili hastalik oykusu verirler.Bazende lezyonlarin gelisiminden hic haberdar olmadiklarini belirtebilirler.

Taniyi koymada bazen cok zorluk cekilebilinir.Hastalar lezyonlari kendilerinin yaptigini inkar ederler hatta bazi olgularda tani konulup bunun psikiyatrik bir problemden kaynaklandigi ve de psikiyatri konsultasyonu istendiginde hastada dermatologa karsi dusmanca tavirlar gelisebilir. Bu hastalar oldukca zeki olabilirler ve bazen bu tur lezyonlari kendi ailesinden intikam almak,uzerlerine ilgi cekmek icinde yapabilmektedirler.Dikkatli hareket edilmesi gereken bir hasta grubudur.Hatta kendisinin hastaligini ortaya cikaran bir hocamiza silahli saldirida bulunan bir hastamiz bu hastalikta ne kadar dikkatli davranilmasi gerektigine cok guzel bir ornektir.

Bu grup hastalarin askerlikten kacmak,sigortadan para almak,isten kacmak gibi kendilerine cikar saglama amaciyla (malingering) vucutlarinda yaralar olusturan kisilerden ayirdedilmesi gerekir. Cunku bu gruptakiler gercekten hastadirlar bazen kucuk kazanclari olsada bunlar ilgi,sevgi..gibi kazanclardir...

Hiç yorum yok: