13 Nisan 2007 Cuma

Ruya Nedir??????



Insanoglu hayatinin yaklasik ucte birini uykuda gecirir ki bu da 60 senelik bir omrun 20 senesi demektir.

Eski caglardan beri insanlari ilgilendiren ruyalara ilkel toplumlar da cok onem verilmistir. Ruyalarin, korkulan tanrilar tarafindan verilen armagan veya cezalar olabilecegine inanilmistir. Daha sonra kahinler ruyalari aciklamaya, yorumlamaya baslamislardir. Ilk ruya yorumcularinin ne zaman ortaya ciktiklari da belli degildir. Ancak Babil'in kahinlerinin buyuk un yaptiklari bilinmektedir. Kaldeliler, Astroloji vb. nin yani sira ruya yorumlarinda da basari kazanmislardir. Zamanla belirli ruyalarin anlamlari da kesinlesmistir. Eski Misirlilar, eski Yunanlilar ve Araplar ruya yorumlariyla ilgili kitaplar yazmislardir.


Insanoglu hayatinin yaklasik ucte birini uykuda gecirir ki bu da 60 senelik bir omrun 20 senesi demektir. Uyku, gunluk calismalardan yorgun dusen insan bedeninin ve sinirlerinin dinlenme zamanidir. Unlu ruhbilimci Sigmund Freud'un da arastirmalarinin buyuk bolumunu olusturan uyku sirasinda, kisinin bilinc altinda dusuncelerinin, ozlemlerinin ya da isteklerinin bir film seridi gibi goz onunden gectigi varsayilir ki buna Ruya adini verilir.


Freud'a gore bilincin gizledigi, tamamen sakladigi olgular ortaya cikabilmek icin yol aramaktadir. Bunlardan bazilari da ruyalar haline girerek kendilerini gosterir. Freud'un yolunda ilerleyen doktorlar da gunumuzde ruyalara onem verip, ruyalari bilimsel olarak aciklayarak hastalarini tedavi etmektedir.


Bazi soyut kavramlarin aciklamalari bilimsel bir zemine oturtularak ifade edilebildigi halde, ruya kavramini bu sekilde aciklamak pek mumkun gorunmuyor. Ancak bunu bilimsel verilerle degil de, dinsel yonden aciklanabildigi de bir baska soyut gercektir. Bu aciklamaya gore ruh bedenden ayrildigi zaman, yasanan olaylarin tumune ruya diyebiliriz.


Ruyalarin Suresi

Ruyalarda yasananlar inanilmayacak kadar hizli gelisir. Bir kac dakikalik ruya esnasinda bile cok uzun surdugunu sanilan garip, sasirtici ve cok degisik olaylar birbirlerini izler, bu nedenle ruyada zaman kavrami olusmaz. Ancak zaman kavramini, uyandiktan sonra beyinin ogretileri ve aliskanliklari dogrultusunda saptadigimiz bir anlar toplamidir sadece.


Bilimadamlari ruyanin suresi uzerinde kesin bir sonuca varamamislardir. Bir kismi ruyalarin sadece birkac saniye surdugunu iddia ederken, diger bir kismi da saatlerce devam eden ruyalarin oldugu fikrindedir. Bu tartismalar sirasinda Dr. B. Klein adinda Amerikali bir bilimadami bir arastirmaya baslamis ve gonullu olarak sectigi kisileri hipnotize ederek uyutmaya baslamistir ve belli bir sure sonra uyandirip ruyalarini dinleyerek, bir ruyanin 20 saniyeyi gecmeycek kadar kisa surdugunu belirlemistir. Dr. Klein'in surdurdugu bu arastirmanin sonunda en uzun ruyanin 90 saniyeyi gecirmedigi ortaya cikmistir.


Ruyalarin Turleri

Uzmanlara gore uyku birkac devreden olusmaktadir. Uykusu gelen insan yatagina yatar ve gozlerini kapatir. Kisa sure sonra goz kapaklari belli belirsiz titremeye baslar. Insan o sirada uykuya dalmis ve ruya gormeye baslamistir. Uyumak icin alinan bir takim uyku ilaclari ruya da gorulmesini engelleyebilir. Ancak ilac almadan uyuyan herkes mutlaka ruya gorur. Ruyalar renkli ya da siyah beyaz olabilir. Insanlarin cogu, siyah beyaz ruya gorduklerini soylemektedir.


- Kafasi yorgun, devamli bir konuyla ilgilenen kimse uyudugunda ruyasinda karmakarisik seyler ya da ilgilendigi, onem verdigi konuyu gorebilir. Bu tur ruyalar yorumlanmazlar. Ornegin, televizyonda veya baska bir yerde heyecanli bir sinema izleyen kisi ruyasinda ayni seyleri gorebilir. Bu durum sadece etkisinde kalmaktir ve gercek ruya degildir.


- Kabus veya karabasan denilen ruyadir, genellikle iyi baslar. Uyuyan kimse hos bir olay ile ilgilendigini gorur ve sonra bu ruya birden korkutucu bir hal almaya baslar. Guzel goruntu degiserek insana dehset verir. Kabuslarin aciklamasini sinir doktorlari ve psikanalistler yapmaktadir. Kabuslari, ruyada bir kez gorulen korkutucu sahnelerle karistirmamak gerekir. Karabasan goren insan korkar. Bir ara ruyada oldugunu hissederek uyanmak ister. Bunu basaramaz veya uyandiigini zanneder ama bu sirada kabus devam eder. Her insan omrunde birkac kez kabus gorebilir.


- Oldugu gibi cikan ruyalar, genellikle sezgisi guclu olan kislerin ruyalardir. Ornegin ruyasinda gordugu ahbabini kisa bir sure sonra o gercekte gorebilir bu kisiler. Buna "Gercek Ruya" adi verilir. Boyle ruyalar gorenler, dikkatli davranmalidirlar. Gordukleri seyleri iyi degerlendirmelidirler.


- Uyuyan kimse ruyasinda bircok sey gorur ve sabah uyandiginda da bunlardan bazilarini animsar ki bunlar yorumlanabilir. Ruya tabiri denilen sey, dorduncu tur icin gereklidir daha cok. Sabah uyanildiginda akilda kalan ve hatta insani etkileyen ruyalar yorumlanabilir.


- Bazi kimseler ayni ruyayi sik sik gorur. Ornegin ruyasinda daima ayni eve girdigini, ayni kisiyi gorebilir, halbuki gercekte kendisi ne o evi, ne de kisiyi bilmektedir

Hiç yorum yok: