13 Nisan 2007 Cuma

Mide yanmasina basit cozumler

Mide yanmasina karsi basit tedbirler oneren uzmanlar, "Kisa surede meydana gelecek olan degisikliklerle cok daha rahat ve saglikli bir hayat surun" diyerek, kucuk lokmalari uzun sure cignemeyi, ayak ustu yerine sofrada beslenmeyi tavsiye ediyor.
Uzmanlara gore, kucuk lokmalar almak, midenin sindirim icin gerekli salgilari daha kolay uretmesine yardimci oluyor. Ic Hastaliklari ve Gastroentroloji uzmanlarinin tavsiyeleri soyle:




"Lokmalari uzun uzun cigneyin. Bu, midenizde siskinlik ve agirlik hissetmemenizi saglayacaktir. Sofradan tikabasa doymadan kalkin. Mide bos bir torba oldugu icin yemek yerken cignedigimiz besinler buraya ulastikca mide surekli genisler. Eger kemerinizi cok sikmissaniz yanma hissi duymaniz cok dogal. Yiyecek ve iceceklerin cok sicak ya da soguk olmasi mide sivisina zarar verebilir.

Bu nedenle yiyecek ve iceceklerin ilik olmasina ozen gosterin. Hazmi kolay olmayan kizartmalari ve yagli yiyecekleri sofranizdan uzaklastirin. Agir yagli, fazla kremali ya da soslu besinleri yemeyin. Ayakustu degil, sofrada oturarak yiyin. Acele yemek mide islevine zarar veriyor. Alkol midedeki yanma hissini artirir. Hele mide bosken alkol kesinlikle alinmamali. Cig sogan mide asidini artirir. Bu yuzden cig olarak tuketmeyin."

Hiç yorum yok: