13 Nisan 2007 Cuma

Kola ve Saglik

KOLA VE SAGLIK



Bir litre kolali icecek yaklasik 400 kalori esdegeri seker, 0,15 gram kafein degisik miktarlarda renk veren maddeler, orijinal tadi saglayan kola ozu ve esas onemlisi gazli icecek olmasini saglayan fosforik asit iceriyor. Yakin zamanda yayimlanan butun arastirmalar basta cocukluk cagi olmak uzere buyuk yas gruplarinda sismanlik ile kola tuketimi arasinda onemli bir baglanti oldugunun uzerinde duruyor.

Kolali icecekler bir taraftan kan sekerini hizli bir sekilde yukselten, dolayisiyla insulin hormonunu arttirarak vucudun yag depolamaya yonelmesine yol acan yuksek miktarda seker icermesi nedeniyle, diger taraftan sut ve sut urunleri gibi saglikli beslenmenin temeli olan iceceklerin yerine gectigi icin sismanlik riskini olusturuyor.

Bunlarin disinda kola icme aliskanliginin fast food beslenmeye eslik ettigini ve kola ile birlikte daha fazla yemek yendigini biliyoruz. Bu nedenle cocukluk cagi sismanligi ve buna bagli seker hastaliginin onemli bir sotun haline geldigi ABD'deki cocuk sagligi otoriteleri cocuklarin kolali iceceklerden uzak tutulmasini oneriyor.

Kola ve kemikler

Kolali iceceklerin esas zararli etkisi ise kemikler uzerinde oluyor. Bundan 3 yil once Amerikan Tabipler Birligi'nin Cocuk Sagligi Dergisi'nde kolali icecek aliskanliginin lise ogrencisi kizlarda kemik kiriklari sikligini 3 kat arttirdigini gosteren bir arastirma yayimlandi. Daha once benzer yazilar yayimlayan bu arastirmaci, kolali icecekler icindeki yuksek miktardaki fosforun kan fosforunu yukselterek kemiklerden kalsiyum kemiren paratiroid hormonu duzeyini arttirdigini ve bir sure sonra kalsiyumu azalan kemiklerin saglamliklarini yitirdiklerini one surdu.

Tip literaturunde bu gozlemi destekleyen baska insan calismalarinin yani sira benzer etkinin farelerde oldugunu gosteren arastirmalar da yayimlandi. Daha once belirttigimiz gibi kola icme aliskanligi en onemli kalsiyum kaynagi olan sut ve sut urunlerinin tuketimini azaltiyor ve ergenlik doneminde gunde 800-1200 mg. olan kalsiyum ihtiyacinin karsilanmasini onleyerek de kemik sagligini olumsuz yonde etkiliyor.

Bunlarin disinda kolali iceceklerin bobreklerden kalsiyum atilimini arttirdiklari, mide mukoza hucre dongusunu bozdugu, dis curuklerini belirgin bir sekilde arttirdigi, asiri icilmesinin kas hastaligina (hipokalemik

miyopati) neden oldugunu gosteren raporlar yayimlandi.

Simdiye kadar kolali iceceklerin insanlar icin yararli oldugunu gosteren bir arastirma yayimlanmadi. Hic kuskusuz kolali icecekler sigara gibi insan sagligini dogrudan ve tehlikeli bir sekilde etkilemiyorlar ama bu onlarin masum oldugu anlamina gelmiyor.



Prof.Dr.Sukru HATUN

Cocuk Sagligi ve Hastaliklari

Anabilim Dali

Hiç yorum yok: