13 Nisan 2007 Cuma

Ayak bileklerinde sisme olanlar dikkat!!!

Bacaklarinda ozellikle de ayak bileklerinde sisme olanlar, kalp sorunu yasiyor olabilirler
Saglik Bakanligi, bacaklarinda ozellikle de ayak bileklerinde sisme olan vatandaslarin, kalp sorunu yasiyor olabileceklerine isaret ederek, saglik kurulusuna basvurmalarini onerdi.
Saglik Bakanligi, “24 Eylul Dunya Kalp Gunuo dolayisiyla Turkiye’de erken olumlere yol acan ve kisilerin yasam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastaliklardan korunmanin, alinacak koruyucu onlemlerle mumkun olabilecegini belirtti.
Dunyada her yil 17 milyon kisinin hayatini kaybetmesine yol acan kalp damar hastaliklarinin, Turkiye’de en onemli halk sagligi sorunu olarak varligini surdurdugunu ifade eden Bakanlik, Turkiye’de gerceklesen tum olumlerin ilk sirasinda kalp-damar hastaliklarinin yer aldigini bildirdi. Bakanlik, koroner kalp hastaliklari icin ana risk faktorlerinin, sigara ve alkol kullanimi, yuksek tansiyon, bilincsiz beslenme ve hareketsiz yasam tarzi oldugunu acikladi.

“TURKIYE’DE 2 MILYON KRONER KALP HASTASI VAR

Turkiye’de yaklasik 2 milyon koroner kalp hastasi bulundugunu ve bu hastalarin yilda 130 bininin hayatini kaybettigini kaydeden Bakanlik, “Hayvansal kaynakli gidalarin yogun olarak tuketimi, yemeklerin asiri yagli pisirilmesi, meyve ve sebze tuketiminin yeterli duzeyde olmamasi, fiziksel aktivitelerin yetersizligi, yuksek tansiyon, sigara ve alkol kullanimi, sismanlik ve diyabet, kalp-damar hastaliklarina yakalanma riskini artiran faktorlerin basinda yer aliyoro dedi.
Bakanlik, Turkiye’de kroner kalp hastaliklarindan olum oraninin tum olumler icinde yuzde 43 oraniyla ilk sirada yer aldigini vurgularken, bu olumlerin onemli bir bolumunun 41-58 yas grubu“nda gerceklestigini bildirildi.

CARPINTIYA DIKKAT

Kalp-damar hastaliklarinin yol actigi olumlerin onemli bir bolumunun, sigaraya bagli nedenlerden gerceklestigine dikkat ceken Bakanlik, besinler yoluyla alinan kolesterole de dikkat edilmesi gerektigini bildirdi. Bakanlik, bacaklarinda ozellikle de ayak bileklerinde sisme olan, az miktarda hareketle nefes darligi ceken, cabuk yorulan, soguk terleme ve carpinti sikayetleri olan kisilerin saglik kurulusuna basvurmalari gerektigini kaydetti.
“Posa iceren yiyecekler ile meyve-sebze tuketiminin artirilmasi, seker ve tuzun alt duzeyde tuketilmesi gerekiyor. Koroner kalp hastaliklarindan korunmak icin, vucut agirligi kontrol altinda tutulmali, dogru besinlerle beslenmeye ozen gosterilmeli, stres azaltilmali, alkol, sigara ve oksijensiz ortamlardan uzak durulmali, spor yapilmali ve haftada uc dort kez yarim saat yuruyus yapilmalio diyen Bakanlik, kalp-damar hastaliklarinin en onemli belirtilerinin goguste sikisma ve baski, kola, boyuna veya ceneye dogru yayilan agri olduguna dikkat cekti.


Hiç yorum yok: