13 Nisan 2007 Cuma

Ceviz cilt temizligine de faydali!!!!!

Turkiye'de, basta baklava olmak uzere tatlilarda kullanilan veya cerez olarak tuketilen cevizin, damar koruyucu, ishal kesici, cilt temizleyici gibi ozellikleriyle fonksiyonel gida maddelerinin basinda geldigi bildirildi.Cevizin insan sagligi uzerindeki etkilerine iliskin calismalar
yuruten Uludag Universitesi (UU) Ziraat Fakultesi Gida Muhendisligi
Bolumu Arastirma Gorevlisi Aycan Yigit, AA muhabirine yaptigi
aciklamada, fonksiyonel gidalarin, temel besin gereksinimini
karsilamanin yani sira vucutta ozel fizyolojik etki saglayan,
hastaliklardan korunma ve tedavide etkinlik gosteren gidalar olarak
tanimlandiklarini soyledi.
Cevizin de fonksiyonel gidalarin basinda geldigini ifade eden
Yigit, etkili bir kalori, protein, lif, vitamin ve mineral kaynagi
oldugu bilinen cevizin yesil kabugu ve yapraklarinin, yuzyillar
boyunca bircok hastaligin tedavisinde kullanildigini vurguladi.
Yigit, bilimsel calismalar sonucunda ceviz yapragi ve yesil
kabugunun bircok yararinin belirlendigine dikkati cekerek, soyle devam
etti:
''Bilimsel calismalar sonucunda cevizin damar koruyucu, ishal
kesici, cildi temizleyici, sigil giderici, hipoglisemik, antifungal,
antiviral, tumor engelliyici ozelliklerinin oldugu belirlenmistir.
Ceviz kanin pihtilasmasini onler, kan dolasimini duzenler, kan
pihtilarini bozar, antialerjik ozellik gosterir, karaciger
fonksiyonlarini duzenler, protein sentezini tesvik eder, serum
kolesterolunun azalmasini saglar, bagisiklik fonksiyonlari korur ve
anormal antikor olusumunun engeller.
Son epidemiyolojik calismalar, sert kabuklu meyvelerin
kalp-damar hastaliklarinin neden oldugu olum oranlarini azalttigini ve
bu etkinin, yas, egzersiz, sigara, alkol, diyetteki yag orani, lif,
meyve, sebze ve vitamin E ile iliskili oldugunu gostermektedir.''
Yigit, sert kabuklu meyvelerde yer alan coklu doymamis yag
asitlerinin kalp-damar hastaliklarinda onleyici rol oynadiginin
bilimsel calismalarla belirlendigine isaret ederek, cevizi diger sert
kabuklu meyveler arasindan one cikaran ozelliklerin, ''Omega 3'' ve
''Omega 6'' gibi coklu doymamis yag asitlerini yuksek oranda icermesi
oldugunu bildirdi.
''Omega 3'' ve ''Omega 6''nin, esansiyel yag asitleri oldugunu
anlatan Yigit, ''Bu asitlerin, vucut tarafindan sentezlenmemesi
nedeniyle gidalarla alinmasi zorunludur. Sahip oldugu bu ozellik,
cevizin tuketimini vazgecilmez kilmistir. Ceviz, diger sert kabuklu
meyvelerle kiyaslandiginda en yuksek Omega 3 yag asidi miktarina
sahiptir'' dedi.
Yigit, cevizin yuksek miktarda ''Tokoferol (E vitamininin bir
formu)'' icerdigini de belirterekk ''Son yapilan calismalar bu
maddenin prostat kanseri riskini azalttigini da ortaya koymustur''
dedi.
HIMM BAKIN KOLESTIYOLDADA COK ETKILI HEYGECE 1 CEVIZI KIRIP ICINI VE ORTADAKI INCE ZAY ILE 1 BAYDAK SUYUN ICINE KOYUN SABAH UYANDIGINIZDA ILK ONCE SUYUNU ICIN VE CEVIZI AFIYETLE YIYIN.BUNU UYGULADIGINIZ TAKDIYDE KESINLIKLE KOTU KOLESTIYOLU VUCUDUNUZDAN TEKME TOKAT ATICAKSINIZ DENEMESI BEDAVA OLMAZSA BANA YAZIN BEN SIMDILIK BUYALAYDAYIM

Hiç yorum yok: