13 Nisan 2007 Cuma

Losemi hastalari bu bankayi bekliyor !

Losemi hastalari bu bankayi bekliyor !
Turkiye’de kemik iligi nakline ihtiyac duyan 5 bin hastadan ancak 500’une nakil yapilabiliyor.


26 Subat 2007 17:44


Nakil sorununa cozum getirmesi amaciyla olusturulan Ulusal Kemik Iligi Bankasi ise, hem burokrasi hem de finansman sorunlarina cozum bekliyor.

Gerekli duzenlemeler yapilmamasi nedeniyle, her yil kemik iligi nakli bekleyen yuzlerce hasta yasamini yitiriyor. Ancak Ulusal Kemik Iligi Bankasi’nin kurulmasi yilan hikayesine donmus durumda. Saglik Bakanligi’nin tek tarafli imzaladigi protokolle, Istanbul Tip Fakultesi bunyesindeki Kemik Iligi Bankasi ulusal bir kimlik kazandi. Fakat Istanbul Universitesi Rektorlugu henuz protokole imza atmadi.

Imza krizi surerken Ulusal Kemik Iligi Bankasinin verici sayisini artirmak amaciyla yapmasi gereken testler icin de kaynak bulunamiyor. Istanbul Tip Fakultesi Tibbi Biyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof Dr. Mahmut Carin, “Kemik iligi nakli uc turlu yapilabiliyor. Otolog yani kendi kemik iligi veriliyorsa o ayri kategori, kardesler arasinda yapiliyorsa ayri siniflandiriliyor. Vericisi olmayanlar ise kemik iligi bankasina muracaat ediyor bunlarin icinde 1500’e yakin muracaat yapiliyor. 500 hastayi kaybettik bu yil icinde 17 hastaya yurt disindan kemik iligi getirdik” diye konusuyor.

YILDA 5 BIN HASTAYA YANIT VERILMESI GEREKIYOR

Ulusal Kemik Iligi Bankasi’nin yilda 5 bin hastanin ihtiyacina yanit verebilmesi icin hekim, hemsire, yatak eksikliginin giderilmesi, test maliyetlerinin karsilanmasi gerekiyor. Saglik Bakanligi’nin bankayi iki yil destekleme talebi ise Maliye Bakanligi’ndan geri donmus durumda. Prof Dr. Mahmut Carin, Saglik Bakani Recep Akdag’in bu konuya destek verdigini belirterek, “ Sayin bakan iki yil destek verecegini soyledi. Ancak Maliye Bakanligi’ndan konu geri dondu. Bakanligin da universitenin de sucu yok. Universite tahsisat ayiramiyor, bakanlik ayiramiyor. Cozumlenemeyen bir sorun var” diyor.

3 MILYON DOLARLIK YATIRIM GEREKIYOR

Uzmanlara gore baslangicta 3 milyon dolarlik bir yatirim saglanabilirse ulusal kemik iligi bankasi 1 yil sonra kendi kendini cevirebilecek. Prof. Dr. Mahmut Carin, bunun en iyi yolunun ozel bir vakifla Kemik Iligi Bankasi’nin desteklenmesi oldugunu hatirlatiyor ve ekliyor: “Kemik Iligi Bankasi bir vakif, sivil toplum kurulusu tarafindan desteklenmeli. Baslangicta yapilan bu destekle banka kendi kendini dondurebilir hale gelebilir.”

Haber 3

Hiç yorum yok: