13 Nisan 2007 Cuma

SEKER HASTALIGI Diabet


( seker hastaligi ) Vucudun seker yakmasinda ortaya cikan bozuklugun neden oldugu bir hastaliktir. Tip dilinde diabet denir. Pankreas, kandaki seker miktarini kontrol eden ve adina insulin denilen bir madde salgilar. Pankreas bu gorevini yerine getirmezse, kandaki fazla seker, karacigere depo edilir.
Ac karnina alinan 100 gram kanda 80 miligram seker vardir. Bu miktar yemekten 1-2 saat sonra 140 miligrama kadar yukselir.
Kandaki seker miktari hastaligin durumuna gore asagidaki gibi tespit edilir.

Seker durumu acken yemekten 1-2 saat sonra;
Normal kimselerde: 80 mg. 140 mg.
Orta derecede: 130 mg. 190 mg.
Agir derecede: 160 mg. 215 mg.

2 cesit seker hastaligi vardir.
- Sekersiz Diabet:
Hipofiz bezinin arka tarafindan salgilanan antidiuretik hormonun yetmezligi sonucu ortaya cikan bu cesit seker hastaligi`na, tip dilinde diabetes insipidus denir.
- Sekerli Diabet:
Pankreasin salgiladigi insulin yetmezligi sonucu ortaya cikan bu cesit seker hastaligi`na, tip dilinde diabetes mellitus denir.
Seker hastaligi`ni doguran nedenler dengesiz beslenme, sismanlik veya sinir bozuklugudur. Bazi kimselerde de irsiyet onemli bir rol oynar.
Hastaligin baslangicinda cok yemek ve su icmek ihtiyaci vardir. Idrar miktari da artar. Kadinlarin idrar yapma yerlerinde kasinti vardir. Ayrica devamli yorgunluk hali gorulur. Ileri safhada devamli bas agrisi, el ve ayak titremeleri, istahsizlik, aseton kokusuna benzer nefes kokusu, ter kokusu, adele kramplari, hafiza zayifligi, kismi veya tam felc, iyilesmeyen yaralar ve uykuda sayiklama gorulur.
Seker hastaligi tedavi edilmezse sonuc damar sertligi, kalp yetmezligi, gogus anjini, gorme zayifligi, katarakt, karaciger hastaliklari, siroz olabilir.
Iki cesit seker komasi vardir.
- Diabetik Koma:
Daha ziyade seker hastalarinda gorulur. Nedeni, insulin verme zamanini gecirmek, gerektiginden az miktarda insulin vermek, bagirsak iltihabi, bademcik iltihabi, grip veya iyilesmeyen yaralardir.
- Seker Eksikligi Komasi:
Tip dilinde hipoglisemi adi verilen bu cesit koma, terleme, titreme, cirpinma huzursuzluk, siddetli aclik, ve asiri duygusallikla baslar. Nedeni, fazla miktarda insulin vermek veya cok miktarda karbonhidratli yiyeceklerle beslenmektir.
Seker hastalari haftada en az iki kere ilik banyo yapmalidir ve sonra da vucutlarinin her tarafini ilik bir havlu ile ovmalidir. Kabiz veya ishal olmamalidirlar. Perhiz yapmalidirlar. Erken yatip erken kalkmalidirlar. Agiz, bogaz ve dis sagligina asiri ozen gostermelidirler. Masaj, beden hareketleri ve acik havada yuruyusu ihmal etmemelidirler
SEKER HASTALIGI Diabet ( seker hastaligi )

Hiç yorum yok: