16 Nisan 2007 Pazartesi

Sigarayi birakmaya 'hemen' karar verin..

Kendiliginden ve ani olarak karar veren tiryakiler, sigarayi birakmakta daha basarili oluyor. Ingiliz bilim adamlarinin yaptigi bir arastirma, sigarayi birakmaya ani olarak karar veren tiryakilerin, birakmayi planlayanlardan daha basarili olduklarini ortaya koydu.

Ingiltere'deki University College London'dan psikoloji profesoru Robert West, sigarayi birakmadan once plan yapmanin etkili olduguna iliskin inanisin aksine, buna kendiliginden karar vermenin daha etkili oldugunu soyledi.

West ve ekip arkadasi Taj Sohal'in, sigarayi kullanan ve daha once sigarayi birakmis tiryakilerden olusan bin 900 kisinin katilimiyla yaptigi arastirma, birakma girisimlerinin neredeyse yarisinin ani kararlar sonucu oldugunu gosterdi.

Basari orani yuzde 50-60

Arastirmanin bir anda karar verip sigarayi birakanlarin, yuzde 50 ila 60 daha basarili olduklarini ortaya koyduguinu soyleyen West, bunun planli girisimlerin basaridsiz oldugu anlamina gelmedigini de ekledi.

Sigarayi birakmayi deneyen ve birakamayanlarin her zaman sansi oldugunu belirten West, "gecmiste yasadiginiz girisimlerin, gelecekte sigarayi birakma girisimleri konusunda ne kadar basarili olacaginizla ilgisi yok" dedi.

Hiç yorum yok: